StoryEditorOCM
4 kantunaPROSTOR IZA TIC-a JOŠ UVIJEK OGRAĐEN ALI...

Na platou kod Gradske tržnice planira se gradnja nove zgrade s dvije pješačke ulice, a novu funkciju dobit će i prostor nikad dovršene crkve Sv. Šimuna

Piše M. Kalajžić
15. prosinca 2019. - 23:00
pijaca5-111219

Prostor iza Turističkog informativnog centra (TIC-a) prema gradskoj tržnici još je uvijek ograđen i izvan funkcije, a slična je situacija i s prostorom kapele Sv. Roka i nikad dovršene crkve Sv. Šimuna, Zadranima puno poznatije kao Poljoapoteke koja je nedavno iseljena s te lokacije koja bi trebala dobiti novu namjenu.

- Na tom su prostoru predviđena arheološka istraživanja u dvije zone, 2b i 1b. Jedan dio toga već je istražen unutar ograđenog obuhvata iza TIC-a i Gradske tržnice. Preostaje nam druga faza arheoloških istraživanja i to će se uraditi tijekom iduće godine. Osim toga, na sastanku kod gradonačelnika je dogovoreno da se na zahtjev gradskih konzervatora istraži i zgrada u kojoj je bila bivša Poljoapoteka, te da se temeljem tog arheološkog istraživanja i stručnog nadzora koji će se obaviti unutar same zgrade i vanjskog dijela oko zgrade, utvrdi dio koji se treba konzervirati i dio koji može biti stavljen u neku od funkcija. Uprava Gradske tržnice ima neke ideje o tome da to bude izložbeno-degustacijska namjena koja bi se nadovezivala na sadržaje same tržnice. Nakon što konzervatori obave svoj dio posla i odrede što se treba konzervirati, tržnica bi natječajem dala u najam prostor prema točno određenoj namjeni, zajedno s konzervatorskim smjernicama – kazao je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap.

Kako smo doznali od njega, postoji i načelna suglasnost konzervatora da na tom platou nastanu nove dvije gradske pješačke ulice, između TIC-a i budućeg objekta koji bi bio predmet anketnog arhitektonskog natječaja Gradske tržnice.

- Radilo bi se zapravo o dva nova pješačka koridora. Što se tiče namjene buduće zgrade, ona u ovoj fazi još nije definirana. Rasprava o sadržaju te zgrade tek predstoji. U svakom slučaju ona ne bi smjela biti veća niti viša od postojećih zgrada, mogla bi imati prizemlje, jedan kat i potkrovlje, a prostor bi trebao opet sadržajem i namjenom biti vezan uz tržnicu, odnosno uz tržni način funkcioniranja toig prostora, kao jedan oblik omjera komercijalnog i javnog interesa. Bit će to u svakom slučaju zajednička odluka Gradske tržnice i Grada Zadra, a obzirom da bi to bio produženi nastavak samoga TIC-a, ima smisla da ona bude jedan fini prelazak iz turističko-informativnog centra na samu tržnicu, tako da ima kontinuitet nečega što je vezano za turizam i prezentaciju autohtonih proizvoda, odnosno takve ponude prema turistima – rekao je Kasap.
 

Prostor nekadašnje Poljooapoteke zapravo skriva ostatke starije, nedovršene crkve Svetog Šimuna, koja se gradila od 1572. do 1600. godine. Povijesni podaci kazuju da je gradio Tripun Bokanić prema projektu arhitekta koji ponavlja rješenja venecijanskih crkava Santa Maria Formosa (pročelje 1542) i San Giuliano (unutrašnjost, 1566). Crkva nikada nije dovršena zbog raznih, uglavnom financijskih peripetija, međutim sačuvani dijelovi zdanja predstavljaju vrijedan kulturno-povijesni spomenik Zadra.
25. travanj 2024 02:25