StoryEditorOCM
4 kantunaPRESUDA U ČETVRTAK

Kraj suđenja Kristianu Nimcu (22) za smrt majke triju djevojčica: ‘Njegovo kajanje je nula! I dalje po Biogradu vozi golfa i maltretira moju djecu‘

Piše Ivica Nevešćanin
28. travnja 2021. - 17:57

- Odnos među nama apsolutno ne postoji. Ja njega vidim i ne vidim. Nastojim ga ne primijetiti. Kajanje koje on spominje, od toga nema ništa. To je nula! Jer netko tko ubije ženu, raspe je na ulici, a nakon mjesec dana njegov mu odvjetnik vrati vozačku dozvolu, i on uzme auto te se vozi po Biogradu i maltretira moju djecu, to nije kajanje. Njima je dosta da ga vide! Što je još gore, uzeo je tablice s vozila kojim je ubio moju ženu i stavio na novi golf, iste boje, kojeg mu je kupio tata, i njime plaši moju djecu po Biogradu i uznemirava me. To je kajanje? - upitao se ogorčeno Ivica Mršić, suprug pokojne Petre Mršić, koju je 1. siječnja 2018. u prometnoj nesreći u centru Biograda usmrtio 19-godišnji Kristian Nimac.

Nesreća se dogodila nešto prije sedam sati ujutro kada je 36-godišnja Petra svojom Mazdom 2 krenula na posao u Centar za rehabilitaciju djece s posebnim potrebama u Sv. Filipu i Jakovu, vozeći desnom stranom ulice dr. Franje Tuđmana, u skladu sa svim prometnim pravilima.

Iza nje je doletio Kristian Nimac u očevom golfu. Probdio je novogodišnju noć, bio je pijan 1,22 promila, vozio je brzinom od 102 km/h, dvostruko većom od dozvoljenih 50 km/h, nije se držao propisanog razmaka, a u trenutku kad je htio preteći Mazdu razgovarao je na mobitel. Prednjim desnim dijelom golfa udario je u zadnji lijevi dio Petrinog automobila koji se zarotirao i izletio s desne strane ceste zabivši se u čempres, a on se okrenuo na krov.

Zbog niza teških ozljeda, prijeloma i oštećenja unutrašnjih organa, 36-godišnja medicinska sestra, iza koje je ostao suprug i troje malodobnih djevojčica, izdahnula je sat vremena kasnije u OB Zadar.

Kristian Nimac, danas 22-godišnji redovni student 3. godine cestovnog prometa Veleučilišta u Šibeniku, u srijedu je u sudnici Županijskog suda u Zadru priznao krivnju prema svim elementima optužnice te izrazio kajanje zbog smrti žene koju je poznavao.

- Kajem se, žao mi je. Da mogu vratiti vrijeme, vratio bih ga – kazao je Kristian, ne želeći odgovarati na pitanja optužbe.

Zastupnik obitelji žrtve, odvjetnik Šime Savić, zbog toga je iskazao sumnju u njegovo iskreno kajanje, poglavito stoga što su nedugo nakon nesreće Kristian i njegov mlađi brat provocirali obitelj Mršić po Biogradu, zahtijevajući svjedočenje prometnog vještaka jer smatra da je Kristian kobnog jutra vozio znatno brže od vještačenih 102 km/h.

Čitajući optužnicu, zamjenik županijskog državnog odvjetnika Denis Sokol, istaknuo je da Kristian, ali i njegova obitelj, do danas nisu pokazali kajanje prema obitelji žrtve, zbog čega je tražio od predsjednika sudskog vijeća, Ivana Markovića, da kao svjedoka ispita Ivicu Mršića, supruga pokojne Petre, koji je svjedočio o provokacijama Nimca i njegovog brata s motorom po Biogradu.

Naime, Mršić je u iskazu u prethodnom postupku na Općinskom sudu rekao kako mu je Kristan na mjestu događaja prišao i tražio da mu oprosti za ono što je napravio, ali mu se nitko od njegove obitelji do danas nije ispričao. Dodao je kako je Kristiana, unatoč izdane mjere zabrane upravljanja motornim vozilima, sto puta vidio da vozi auto po Biogradu, a policija nikad nije zabilježila kršenje sudske mjere. dok njegov mlađi brat po gradu divlja na motoru.

- Brat mu je dizao motor na zadnji kotač, a kad sam ga pitao je li položio za motor, odgovorio mi je: „Tko si ti” i „tko te jebe”. Vozio je za mnom iza automobila i kada me prolazio pokazao mi je srednji prst. Njihov otac je policiji rekao da „što ja više hoću, jer sam dobio novac” - svjedočio je tada Mršić, misleći na odštetu koja je obitelji isplaćena od osiguranja Ninčevog automobila.

Ivica Mršić je svjedočio kako je Kristian nedugo nakon nesreće viđen pijan na fešti u Pakoštanam i jednoj studentskoj fešti, te da je takvo ponašanje problem njegovih roditelja koji to dopuštaju. Štoviše, kazao je da je otac sinu za novu godinu dao u ruke auto i pištolj, te zbog svega toga ne vjeruje u njegovo iskreno kajanje.

Na pitanja državnom odvjetnika Sokola je li Kristana i njegovog brata zbog svega toga prijavio policiji, Ivica Mršić je rekao kako je to iznio u svjedočenju na Općinskom sudu, a oni su mu obećali da će to provjeriti. Potom se nadovezao na činjenicu da je Kristan kobne noći kod sebe navodno imao pištolj.

- Ne vjerujem da netko može izmisliti da je vidio Kristiana na benzinskoj postaji s pištoljem u rukama i da mu je isti pištolj ispao na pod. Ako se toliko kaje, neka prizna, što ćemo s ovim odugovlačiti. Do kada? - kazao je sucu Markoviću ističući kako ima još puno toga za dodati. 

- Ali bih htio da se ovo završi, jer smo na rubu živaca svi: ja, moja djeca, moja i njezina obitelj. Ovo više nema smisla – kazao je, misleći na duljinu trajanja postupka, a ne na samo suđenje koje „valjda ima smisla”. 

- Mi živimo u istom mjestu i taj čovjek treba biti iza rešetaka. Ako ga nije imao tko odgojiti kod kuće neka ga odgajaju tamo... - poručio je na kraju.

Branitelj optuženog Branimir Zorica usuglasio se s novim prijedlozima optužbe i odvjetnika obitelji Mršić, dodavši da se na okolnosti provokacija i neprimjerenog ponašanja braće Nimac nakon nesreće ispitaju i njihovi roditelji, Damir i Sonja Nimac. Na koncu su i jedna i druga strana odustali od novih dokaznih prijedloga u cilju što bržeg okončanja postupka, s obzirom na to da je optuženik u potpunosti priznao kazneno djelo prema optužnici, te ni na koji način nije utjecao na družinu trajanja suđenja. 

Branitelj Zorica je istaknuo da Kristan do sada nije prekršajno ni kazneno kažnjavan, da je četiri puta tijekom postupka, od istrage od suđenja, priznao cijelu krivnju i izrazio žaljenje. Kristian nije divljak, sin tajkuna ni bogataša, nego normalno dijete situiranih roditelja te je spreman ići u zatvor, kazao je Zorica založivši se za kaznu ispod zakonskog minimuma, odnosno za manje od tri godine.

- Kristian već tri i pol godine ne živi normalno, živi na pola. Spreman je ići u zatvor, ali do kraj života svakog će mu se dana vraćati razgovor s oštećenicom na mjestu događaja, kada je još mislio da će preživjeti – kazao je Zorica apelirajući kako ne bi bilo dobro da se kaznom uništi još jedan mladi život. 

Iako je u trenutku nesreće bio mlađi punoljetnik, suđenje Kristianu Nimcu za smrt u prometnoj nesreći s neizravnom namjerom od početka se vodi prema općim odredbama kaznenog a ne primjenom maloljetničkog prava. Suđenje je počelo na Općinskom sudu u Zadru 2018., no pri kraju postupka, zbog izmjene zakona, suđenje je prekinuto i prebačeno na Županijski sud. Od zadnjeg ročišta na Općinskom sudu u studenom 2018. do pokretanja nove rasprave u srijedu kod suca Ivana Markovića, prošlo su dvije i pol godine. Izricanje presude Kristianu Nimcu najavljeno je za četvrtak u 9.30 sati, a prijeti mu kazna od tri do 12 godina zatvora.

10. svibanj 2024 10:50