StoryEditorOCM
4 kantunaUMIROVLJENICI: SUKOB

Iz Stranke umirovljenika prešli u HSU; Jelenić: Vratilo se dite materi! Čelnik gradskog SU-a Duško Vuković: Mi ne idemo nigdje, to nije naša mater!

Piše L.Burčul
8. listopada 2021. - 15:32

- Bili smo članovi Stranke umirovljenika (SU), ali napuštamo tu stranku i vraćamo se u Hrvatsku stranku umirovljenika (HSU). U Stranci umirovljenika nismo se „pronašli“, pa se cijela Županijska organizacija SU-a vraća pod okrilje HSU-a. Što bi se reklo, dite se vraća materi – izvijestio je na konferenciji za novinare u petak Branislav Jelenić, predsjednik Županijske organizacije Stranke umirovljenika, odnosno, sada Hrvatske stranke umirovljenika kojoj se, po njegovim tvrdnjama, vratilo i članstvo i organizacije SU-a u Zadarskoj županiji.

Međutim, na konferenciji za novinare, na koju je pristigao i predsjednik HSU-a, general Veselko Gabričević, nije bio i predsjednik Gradske organizacije Stranke umirovljenika Duško Vuković.

- Razgovarali smo, dogovarali da se nađemo… ali on neće. Ali dogovorit ćemo se mi naknadno, predomislit će se on, i njegova cijela gradska organizacija SU-a vratit će se u Hrvatsku stranku umirovljenika – rekao je Jelenić.

image
Veselko Gabričević i Branislav Jelenić
 
Luka Gerlanc/Cropix

Branislav Jelenić je također naglasio da, kao vijećnik u Županijskoj skupštini, ostaje priklonjen koaliciji koju predvodi HDZ.

Duško Vuković, međutim, telefonom nam je poručio da ne može shvatiti da netko u njegovo ime govori da će se on predomisliti.

- Dite se vratilo materi? Ja nisam nikakvo dite koje će se vratiti materi. Ja nisam čovjek koji će se predomisliti, danas ovako, sutra onako. Odakle im uopće pravo da govore u moje ime? Ta „mater“ kojoj su se oni vratili nije i naša mater. Mi ostajemo u stranci umirovljenika – rekao je Vuković, dodajući da „Jelenić i ŽO SU nisu otišli iz SU, već su izbačeni“.

- Županijski odbor SU-a je raspušten, a Jelenić je suspendiran i izbačen iz stranke. I što bi on sada nego išao u HSU? Ali neće i mene na to nagovoriti! Ja se ne dam nagovoriti. Nadam se Jelenić da ima toliko morala da vrati vijećnički mandat u Županiji – zaključio je Vuković.

On je vijećnik SU-a u zadarskom Gradskom vijeću, gdje također ima potpisan koalicijski ugovor i podržava HDZ. Ni to se, kaže Vuković, neće promijeniti.

image
Duško Vuković, predsjednik zadarske Stranke umirovljenika
Luka Gerlanc/Cropix

Na konferenciji za novinare je predsjednik HSU-a Veselko Gabričević rekao je da je normalno da se, nakon nekoliko mjeseci izbivanja, ljudi vraćaju u HSU, koja je bila prva umirovljenička stranka. Nabrojao je što je stranka sve postigla „za dobrobit umirovljenika“, a od novih aktivnosti izdvojio je borbu za izmjenu Zakona o obiteljskim mirovinama, koji treba biti izglasan do kraja godine. HSU se, rekao je Gabričević, zalaže za to da žena nema 70, već 80 posto mirovine preminulog supruga, ili, pak, da zadrži svoju mirovinu te dobije 50 posto mirovine pokojnog supružnika.

image
General Veselko Gabričević, predsjednik HSU-a
Luka Gerlanc/Cropix

Obiteljske mirovine su rak rana u hrvatskom društvu. Više od 215 tisuća žena prima obiteljsku mirovinu i živi ispod granice siromaštva – rekao je Gabričević. HSU će se, istaknuo je, izboriti i da umirovljenici ne plaćaju dopunsko zdravstveno osiguranje, kao i TV pristojbu. Uz to, od novca koji Vlada daje za prijevoz učenika (428 milijuna kuna godišnje) treba se naći način da se u autobuse primaju i umirovljenici. Brojna su mala mjesta u dalmatinskom zaleđu gdje autobus vozi po tri učenika, zašto se s njima do grada ne bi mogli povesti i umirovljenici, zaključio je general Gabričević.

27. travanj 2024 08:33