StoryEditorOCM
4 kantunaKADA ĆE STANARI BASARIČEKOVE ULICE PRESTATI STRAHOVATI OD POPLAVE?

Iz "Odvodnje" tvrde da nema elegantnog rješenja - treba čekati izgradnju sustava odvodnje, projekt je težak pola milijarde, a ugovor još nije potpisan...

13. svibnja 2019. - 19:25
poplava1-120519

Zbog svake malo veće kiše stanari zadarske Ulice Đure Basaričeka hvataju se za glavu jer im voda prijeti prodorom u kuće. Nisu, naravno, jedini, ima u Zadru još takvih ulica, ali će i stanari u Ulici Đure Basaričeka i svi ostali morati – čekati.

-Znamo mi, naravno, za problem tih ljudi, u više su navrata dolazili do nas u "Odvodnju", razgovarali smo, ali jednostavnog, elegantnog rješenja jednostavno nema, kaže u uvodu direktor "Odvodnje" Grgo Peronja.

-Ono što mi trenutno možemo, to i radimo: crpimo vodu s ulice i odvozimo je cisternama na sustav odvodnje. Jedino pravo i dugoročno rješenje je izgradnja sustava odvodnje, jer se u toj ulici stvara udolina iz koje voda jednostavno nema kamo. Stanari iz Ulice Đure Basaričeka su nam predlagali da u njihovu ulicu stavimo pumpu i prepumpavamo vodu u Ulicu admirala Jakova Šubića od Cezana, ali time ne bismo riješili problem kako valja jer bi tada voda ležala u toj ulici i prijetila tamošnjim stanarima. Rješenje odvodnje u Cezaneovoj ulici je temelj za rješavanje problema u svim okolnim ulicama, kaže Peronja.

Ali, kada će sustavom odvodnje biti pokrivena i Basaričekova ulica, trenutno nije moguće reći. U tom dijelu Višnjika sustav odvodnje bi trebao biti građen u sklopu ogromnog projekta s 28 "malih projekata" po zadarskim kvartovima. Riječ je o zahvatu vrijednom najmanje 528 milijuna kuna – toj investiciji sigurno je bilo razgovora i u ponedjeljak kada je premijer Andrej Plenković sa svitom ministara boravio u Zadru. U Zadru očekuju da bi u narednih mjesec dana trebali biti stavljeni potpisi pod ugovor između Ministarstva regionalnog razvitka, "Odvodnje" i Hrvatskih voda, što je tek prvi korak prema "dolasku" europskih sredstava u Zadar.

Očito, dotle će se morati strpiti ne samo stanari Basaričekove već i glavne ulice na Putu Bokanjca gdje kiša redovito poplavljuje dio prometnice.

-Ima poteškoća i na Novom Bokanjcu, ali je tamo nešto lakše jer je ta ulica šira, pa je lokvu koja se tamo stvara nekako moguće mimoići, dok ovdje, u Basaričekovoj, nema nikakve B varijante. Imali smo problem i ispod volta kod Plodina, ali je prije nekoliko godina to riješeno otkako je "Odvodnja" preuzela održavanje crpne stanice što su je izgradile Hrvatske ceste. Ponavljam, radimo što možemo, ali brzog i učinkovitog rješenaj za Basaričekovu ovog trena nema, zaključuje direktor "Odvodnje".

 


Boje se vode, bijega turista....

Stanari Ulice Đure Basaričeka "plivali" su i u nedjelju, nazivali su "Odvodnju", ali je intervencija uslijedila tek nakon šest sati, kada je voda več ouzbiljno zaprijetila da prodre u kuće. Strah ih je obilne kiše preko sezone, jer se mnogi od stanara bave izdavanjem apartmana, a strahuju i od moguće potrebe za hitnom intervencijom jer do njih nakon kiše nije moguće doći. Zato mještani razmišljaju da svoje atomobile izvezu između Splitske i Ulice Nikole Tesle kako bi još jednom skrenuli pažnju na svoju "vodenu izolaciju".

28. travanj 2024 17:30