StoryEditor
Regijavoda to ne odnosi

Nevjerojatno je što sve radnici pronađu u gradskoj kanalizaciji, od bombe ‘kašikare‘ do kućnog ogrtača. Kad je to vidio, TV snimatelj je pao u nesvijest

Piše PSD
6. travnja 2022. - 21:14
Od WC školjke sve počinje, samo pravi znalci mogu u nju ugurati kućni ogrtač (ilustracija)Biljana Gaurina/Cropix

"Što god da pomislite da se može naći u kanalizaciji, to smo našli, čak i ono što vam ne može ni pasti na pamet, netko se dosjeti baciti u kanalizaciju", riječi su nadležnih iz JKP "Vodovod i kanalizacija" na pitanje što sve Novosađani bacaju u kanalizaciju.

Situacija je takva godinama, a samo zaposleni koji rade na terenu i bave se održavanjem kanalizacijske mreže mogu posvjedočiti o tome kako Novi Sad izgleda "ispod šahta" i s kojim izazovima se suočavaju svaki dan.

Pored uobičajenog izlijevanja kućne kemije ili bacanja pribora osobne higijene u fekalnu kanalizaciju, u cijevi dospijevaju i razni predmeti koji mogu ozbiljno oštetiti i zagušiti pumpe, piše Kurir.

Primjera radi, kažu oni, kvalitetna ženska najlonska čarapa je neuništiva jer se zamota na propeler pumpe koji baca vodu i zaustavi pumpu. Muka su i vlažne maramice za koje mnogi sugrađani još nisu svjesni da se ne smiju bacati u WC školjke, ali i masnoća i ulje, ostaci hrane, mliječni proizvodi, ljuske od jaja, brašno, motorna ulja, antifriz, razrjeđivači, boje, lakovi i ostale toksične kemikalije.

Snimatelj je pao na tjeme

Koliko takvo ponašanje određenog broja pojedinaca nije bezazleno, svjedoče radnici JKP "Vodovod i kanalizacija".

Prema njihovim riječima, u šahtovima su pronalazili leševe životinja, dijelove automobila, bijelu tehniku, daske, garderobu, lijekove, a u posljednje vrijeme zabilježeno je da u kanalizaciji završava i golemi broj kirurških maski i gumenih rukavica koje su se intenzivno koristile zbog pandemije koronavirusa.

image

Brižni sugrađanin bacio je samo pola cigle, a ne cijelu

Screenshot Facebook JKP ‘Vodovod i kanalizacija Novi Sad‘

- Da je potrebno imati jak želudac, to smo znali. Jednom smo vodili snimatelja lokalne televizije na teren da snimi što izvlačimo, ali on se od prizora odmah onesvijestio - priča zaposlenik ovog komunalnog preduzeća.

Kako kažu, čak i oni radnici koji su mislili da su sve vidjeli - prevarili su se. Prizor koji ih je zatekao jednom prilikom demantirao ih je u trenutku. Naime, u kanalizaciji je pronađena ručna bomba kašikara. Kako navode, nije im bilo svejedno i prvo što su uradili bilo je obavještavanje policije. Stručna lica su srećom, ubrzo izašla na teren i otklonila opasnost.

Ogrtač otišao od kuće

Među posljednjim primjerima bahatosti građana nadležni iz JKP "Vodovod i kanalizacija" navode i slučaj koji se prije godinu dana dogodio u jednoj novosadskoj zgradi gdje su radnici tog poduzeća iz kanalizacijske cijevi satima izvlačili kućni ogrtač.

- Kanalizacijska mreža ima izuzetan značaj, naročito u slučaju obilnih i intenzivnih padalina jer ona treba u najbržem mogućem roku provesti tu količinu atmosferske vode s javnih površina kako ne bi došlo do začepljenja, plavljenja ulica te podrumskog, stambenog i poslovnog prostora - objašnjavaju nadležni u JKP "Vodovod i kanalizacija".

image

Od WC školjke sve počinje, samo pravi znalci mogu u nju ugurati kućni ogrtač (ilustracija)

Biljana Gaurina/Cropix

Oni dodaju da svako duže zadržavanje atmosferske vode, koja se ne može kanalizirati zbog prepreka, izaziva zagušenje komunikacija i prometa, oštećuje imovinu građana i predstavlja potencijalni izvor zaraza i drugih opasnosti po zdravlje građana.

- Iako smo tijekom pandemije bili u deficitu s radnom snagom, ekipe koje rade na održavanju vodovodne mreže, uspijevale su odgovoriti svakom izazovu. Naravno, veliku ulogu u tome imaju i građani koji nas obavještavaju ako primijete curenje na javnoj površini i zato ističemo da nam je važna komunikacija s potrošačima - zaključuju u ovom komunalnom preduzeću, piše Kurir.

image

Kanalizacijska mreža treba u najbržem mogućem roku provesti atmosfersku vodu s javnih površina kako ne bi došlo do začepljenja, plavljenja ulica te podrumskog, stambenog i poslovnog prostora (ilustracija)

Dragan Matić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2022 00:19