StoryEditorOCM
4 kantunaBAZNA STANICA NA PLOVANIJI SE TREBA UKLONITI U ROKU OD 120 DANA

Evo kako Grad Zadar može zaštiti građane od utjecaja elektromagnetskog zračenja

Piše Iva Ivanac
15. listopada 2019. - 20:50
1

Nakon što je građevinska inspekcija donijela rješenje da se na obiteljskoj kući u Kožinskom prilazu na Plovaniji ukloni bazna stanica postavljena na krovu kuće, iz Državnog inspektorata smo dobili objašnjenje zašto je građevinski inspektor ispisao „rješenje o uklanjanju građevine”.

- Nakon obavljenog inspekcijskog nadzora te nakon provedenog ispitnog postupka utvrđena je povreda članka 128. st. 2. Zakona o gradnji i članka 5. st. 1. t. 8. Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima). Operater nije ishodio potvrdu na glavni projekt sanitarne inspekcije koju je trebao ishoditi temeljem sanitarno-tehničkih uvjeta i uvjeta zaštite od buke izdanih od strane Ministarstva zdravstva. Zbog toga je investitoru doneseno rješenje da u roku od 120 dana ukloni antenski nosač, stoji u odgovoru Državnog inspektorata koji smatra da dostavljeni glavni projekt nije izrađen u skladu s navedenim pravilnikom, te da je antenski nosač s antenskim prihvatom na privatnoj kući na Plovaniji izveden bez glavnog projekta.

Što će se sada dogoditi s baznom stanicom na Plovaniji još uvijek nije poznato, hoće li biti uklonjena u roku od 120 dana, ostaje za vidjeti. 

U međuvremenu, možda će izmjene i dopune prostornog plana Grada Zadra stanovnicima koji su ogorčeni na postavljanje antenskih prihvata i baznih stanica u blizini njihovih domova donijeti barem malo mira. Naime, Grad Zadar predlaže uvođenje regulatornih mjera postavljanja antenskih prihvata u naseljenim područjima na način da je "pri odabiru lokacija za antenske prihvate u blizini škola, dječjih vrtića, bolnica i sličnih ustanova, potrebno poštovati sigurnosnu preventivnu udaljenost od 400 metara”. 

Ankica Kosovec Krželj, diplomirana inženjerka elektrotehnike i članica upravnog odbora Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ), smatra da je Grada Zadar, osim predložene, mogao uvesti dodatne regulative u Prostorni plan Grada Zadra.

- Pozdravljam regulatornu mjeru Grada, to je uvela i Istarska županija 2016. godine i ako kod njih sve funkcionira, funkcionirat će i u Zadru. Grad Zadar i Zadarska županija mogu uvesti i niže granice zračenja od dozvoljenih. Ta mjera je uvedena u Zagrebu pa tako jakost električnog polja iznosi 6.1 volti po metru te gustoću toka snage elektromagnetskog vala od 66 milivata po kvadratnom metru. Dozvoljene granice zračenja na državnoj razini su uvelike veće jer za javne površine jakost električnog polja iznosi 58 volti po metru te 8.9 vata po kvadratnom metru za gustoću.

Kada su u pitanju područja povećane osjetljivosti, odnosno naseljena područja onda je jakost električnog polja 24,4 volta po metru te gustoća toka snage 1.6 vata po kvadratnom metru, govori Kosovec Krželj dodajući kako je Grad Zadar, upravo zbog svoje materijalne kulturne baštine mogao uvesti i mjeru da se unutar povijesnog dijela grada zabrani postavljanje antenskih prihvata i baznih stanica jer one, uz to što štete građanima, kako tvrdi Kosovec Krželj, uvelike narušavaju vizuru povijesnih lokaliteta.

- Voljela bih da se rješenje građevinske inspekcije po pitanju antenskog prihvata na Plovaniji ispuni, odnosno da vlasnik kuće i teleoperater postupe prema rješenju, ali i da građevinska inspekcija cijeli slučaj i dalje nadgleda i postupa u skladu sa svojim ovlastima ako se rješenje u navedenom roku ne ispuni, zaključuje Kosovec Krželj iz Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja.

 

28. travanj 2024 13:17