StoryEditorOCM
4 kantunaTKO TO ŽELI USELITI U GRADSKI PROSTOR NA TRŽNICI?

Direktor Letinić raskinuo ugovor sa "Saragom" i "Konzumom", a onda se nakon "dodatnih konzultacija" - predomislio!

10. travnja 2018. - 13:35
letinic3-090418

Tomislav Letinić je 27. prosinca prošle godine preuzeo dužnost direktora gradske tvrtke "Tržnica", a onda je već nakon mjesec dana povukao neočekivano jak potez: preko odvjetničkog ureda je koncem siječnja raskinuo ugovor o zakupu poslovnog prostora sa zadarskom trgovačkom tvrtkom "Sarag" u vlasništvu Ivice Suraća! Snaga tog poteza proizlazi iz činjenice da je "Sarag" financijski daleko najjači partner "Tržnice", a njegova neočekivanost se iščitava i u tome što kao podzakupac u tom gradskom prostoru već godinama radi "Konzum" odakle tvrde da za to imaju sve potrebne suglasnosti.

Ali, onda je u proteklih nešto više od mjesec dana, očigledno nakon "dodatnih konzultacija", došlo do preokreta: direktor Letinić je praktično odustao od raskida ugovora i najavljuje razgovore sa "Saragom"!

Navodni odlazak "Saraga" i "Konzuma" s tržnice stariji je od direktorskog staža Tomislava Letinića: još dok je direktor bio Vlatko Marušić, interes za ulazak u gradski prostor iskazivao je jedan splitski trgovački lanac, ali takav rasplet tada nije proveden. Ubrzo nakon što je Letinić preuzeo direktorsko mjesto, preko odvjetničkog ureda su iz "Tržnice" obavijestili "Sarag" da raskidaju ugovor o najmu i to zato jer je ustanovljeno "da je dio poslovnih prostora u posjedu trećih osoba", odnosno da ih je "Sarag" dao u podzakup iako za to nema suglasnost "Tržnice". Kako je Letinić u tome vidio kršenje ugovora o zakupu, otkazao ga je i zatražio da "Sarag" u roku od deset dana prostor "oslobodi od osoba i stvari".

Nekoliko dana nakon toga, u "Tržnicu" stiže i pismeni odgovor iz "Saraga" odakle upozoravaju Letinića da u prostor nisu ušli slučajno već odlukom Nadzornog odbora "Tržnice", te da je podzakup utemeljen na odluci Nadzornog odbora i dogovoren s Gradom Zadrom odakle je zatraženo da se "Konzumovu" zahtjevu za podnajam udovolji "zbog nekih viših interesa". Pritom je "Konzum" preuzeo ne samo 1.148 kvadrata u prizemlju tržnice, nego i neke poslovne prostore na katu, a ugovor istječe zadnjeg dana ove godine.

Iz "Saraga" su Letinića podsjetili da su za zakup prostora "Tržnici" od 2003. godine isplatili oko 30 milijuna kuna, pa otkazivanje ugovora, unatoč najavljenim razgovorima između "Tržnice" i "Saraga", smatraju neouobičajenim ponašanjem. Kako do razgovora "Sarag"-"Tržnica" nije došlo, iz trgovačke su kuće odlučili zbog jednostranog prekida ugovora pokrenuti sudski spor.

-Dogovoren je pokušaj novog sastanka i mirnog rješavanja spora bez suda, što bi se vjerojatno trebalo dogoditi do kraja ovog ili početkom sljedećeg tjedna. Ne bih sada opširnije komentirao, ali do tada ćemo imati kompletnu dokumentaciju i puno konkretnije podatke, izjavio nam je Tomislav Letinić, direktor "Tržnice".

-Ne bih htio naštetiti tvrtki "Sarag", oni su naš dugogodišnji partner i postoje vrlo dobri izgledi da se suradnja nastavi. "Sarag" je od ulaska u naš poslovni prostor odradio niz pozitivnih stvari – preuzeli su zaposlenike i neke dugove, ulagali su u uređenje prostora. Inzistiram samo da sve bude zakonski utemeljeno i provedeno po predviđenoj proceduri i vjerujem da ćemo sljedećeg tjedna imati čistu i transparentnu situaciju, zaključuje direktor Letinić.


 

BIVŠI DIREKTOR VLATKO MARUŠIĆ: "Bio sam upoznat sa svim detaljima"


Polovinom ožujka, pismenu je izjavu sastavio i bivši direktor "Tržnice" Vlatko Marušić.

-Izjavljujem da sam u funkciji direktora "Tržnice" bio upoznat s detaljima ugovora o poslovnoj suradnji između tvrtke "Sarag" i "Koknzuma koji je sklopljen 8. kolovoza 2008. godine, piše Marušić dodajući da je "Saragu" Nadzorni odbor odobrio podzakup.

-Budući da "Konzum" plaća značajnu površinu koju ne koristi, a koju je htio otkazati, dali smo na korištenje općinskim službama 380 kvadrata, a za ostatak sam dao suglasnost da višak prostora djelomično ili u cjelini mogu dati drugome na korištenje, te ne dolazi u obzir izmjena važećeg ugovora, napisao je Marušić.
 

PREDSJEDNIK UPRAVE KONZUMA SLAVKO LEDIĆ: "Imamo sve suglasnosti i plaćamo najam"

-"Konzum" je u pravnom odnosu s tvrtkom "Sarag", te ima važeći ugovor o podzakupu, još od 8. kolovoza 2008. godine. Nadzorni odbor "Tržnice" da je "Saragu" odobrenje za podzakup koji vrijedi sve dok traje zakupni odnos između "Saraga" i "Tržnice". "Konzum" ima sve potrebne suglasnosti i "Saragu" uredno plaća podzakup, napisao je polovinom ožujka Slavko Ledić, predsjednik Uprave "Konzuma".


 

28. travanj 2024 16:06