StoryEditorOCM
4 kantunaZA HOTEL U GAŽENICI

Grad Zadar mu razrezao 8 milijuna kuna komunalnog doprinosa. Ivica Surać: ‘Nisam ih korumpirao, pa misle da me bez ikakvih posljedica mogu odbiti‘

Piše Predrag Opačić
23. kolovoza 2021. - 15:02

Za gradnju Komercijalnog centra s višeetažnim parkiralištem i hotela na području trajektnog terminala u Gaženici, gradski Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo konačno je donio rješenje po kojemu zadarska tvrtka „Sarag Gaženica” mora platiti nešto više od osam milijuna kuna komunalnog doprinosa. Vlasnik „Saraga” Ivica Surać, smatrajući da se radi o skandaloznoj odluci gradske administracije, angažirao je odvjetnike radi sastavljanje žalbe na ovakvo rješenje, a o žalbi će kao drugostupanjska instanca odlučivati Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije.

Suraćeva tvrtka je koncesijski ugovor potpisala s Lučkom upravom i u ovom se sporu poziva na odluku Gradskog vijeća Zadra i Zakon o komunalnom gospodarstvu po kojem komunalni doprinos plaća vlasnik zemljišta odnosno investitor ako je na njega pisanim ugovorom prenesena obveza plaćanja komunalnog doprinosa. Odlukom Gradskog vijeća, Lučka uprava Zadar (LUZ) je oslobođena plaćanja komunalnog doprinosa za izgradnju trajektnog terminala Gaženica, pa za izgradnju jednog dijela te složene građevine pod nazivom Komercijalni centar s višeetažnim parkiralištem, nije imala obvezu prenijeti plaćanje komunalnog doprinosa u koncesijski ugovor sa „Saragom”. Osim toga, iz LUZ-a je gradskoj upravi stiglo i očitovanje Lučke uprave s objašnjenjem da plaćanje komunalnog doprinosa nije unešeno u koncesijski ugovor jer ni LUZ tu obvezu nije imao. To je argumentacija koje se drži Ivica Surać i skreće pažnju da su u neposrednoj blizini već građeni poslovni sadržaji i to bez naplate komunalnog doprinosa, čime ga se dodatno diskriminira.

Međutim, u rješenju o naplati osam milijuna kuna komunalnog doprinosa, Grad se poziva na nešto drugo:

- Po odluci Gradskog vijeća „Lučka uprava Zadar oslobađa se u potpunosti plaćanja komunalnog doprinosa za izgradnju trajektnog terminala Zadar-Gaženica”. Iz same formulacije navedene odredbe u kojoj je subjekt Lučka uprava Zadar, pravo koje ista stječe sadržano je u glagolu „oslobođenje” i veže se uz subjekt iz čega je razvidno da se plaćanje komunalnog doprinosa oslobađa investitor, a ne građevina, stoji u rješenju Grada Zadra kojeg je potpisala Ivana Volarević, pomoćnica pročelnika za graditeljstvo Darka Kasapa.

- Odluka o naplati je nezakonita i siguran sam da ćemo to dokazati. Uostalom, gradonačelnik može predložiti djelomično ili potpuno oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa ako je neki objekt od općeg interesa, a gradnja hotela u Gaženici jest od općeg interesa. Sada me već zanima bi li ovakvu nezakonitu odluku donijeli da je investitor netko drugi. Oni očito misle da se zakoni na njih ne odnose, kaže Surać.

Već ste izjavili da se radi o kukavičluku gradske uprave...

- I sada to tvrdim! Oni s moje strane, na žalost, nisu korumpirani i misle da me bez ikakvih posljedica mogu odbiti. Dapače, htjeli su opet izvesti podvalu i s ovim predmetom ići na Gradsko vijeće, valjda da gradske vijećnike pitaju hoće li raditi po zakonu ili neće?! Odbio sam tu soluciju jer bi bila riječ o podvali, stvaranju nekakvog političkog alibija i običnom izbjegavanju odgovornosti za donošenje - zakonite odluke! Ako to nije apsurd, onda ne znam što je, zaključuje Ivica Surać.

Vlasnik „Saraga” ne isključuje mogućnost da zbog izgubljene dobiti podnese tužbe protiv odgovornih osoba u gradskom Upravnom odjelu za graditeljstvo.

„Rekli su mi da bi ih mediji razapeli da me oslobode plaćanja, ali se ne boje medija kada donose nezakonitu odluku?!”

- U gradskoj su mi upravi neslužbeno rekli da bi ih mediji razapeli u slučaju da donesu rješenje o neplaćanju komunalnog doprinosa! Ali, to bi rješenje bilo zakonito, zašto bi bili razapeti i zašto bi se onda bojali?! I kako se sada ne boje medija donoseći nezakonitu odluku?! Naš će pravni tim lako dokazati da je situacija pravno čista. Žalba će biti upućena županijskoj administraciji, a ja se samo nadam da se oni u donošenju zakonite odluke neće bojati medija, kaže Ivica Surać.

27. travanj 2024 23:47