StoryEditorOCM
4 kantunaODLUKA ZADARSKOG GRADONAČELNIKA

Branko Dukić svim direktorima gradskih poduzeća povećao plaće!

27. veljače 2019. - 21:30
dukic2-141118

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić donio je odluku o povećanju plaća za sve direktore gradskih poduzeća! Dukićevu odluku ovog tjedna verificiraju skupštine gradskih tvrtki, a pravo na povećane plaće 11 "gradskih direktora" stječe od 1. ožujka.

Gradski direktori su po primanjima svrstani u dvije kategorije: u prvoj su s dosadašnjih 12.825 kuna bruto iznosa mjesečne plaće bili direktori Liburnije, Vodovoda, Čistoće, Eko Zadra, Odvodnje, Višnjika, Inovativnog centra i Košarkaškog kluba Zadar, dok su nešto manju plaću imali direktori Nasada, Obala i lučica i Tržnice. Bolje plaćeni direktori (Edvin Šimunov, Tomo Matek, Dragan Maračić, Dino Perović, Grgo Peronja, Denis Karlović, Alan Kociper i Željko Žilavec)  ubuduće  će dobivati 14.750 kuna bruto plaće, dok trojici "slabije plaćenih" direktora (Lenko Ugrinić, Edo Duka i Tomislav Letinić) mjesečna primanja skaču na 13.650 kuna bruto iznosa.

Naravno, svi oni imaju uvećanje plaće za 0,5 posto po svakoj godini radnog staža, te neke druge porezne olakšice, primjerice ovisne o broju djece. Naravno, u direktorske benefite spadaju i službena vozila (ili troškovi prijevoza), te službene kartice.

Gradonačelnik Branko Dukić se plaćama po prvi put pozabavio u srpnju 2017. godine, nekoliko mjeseci nakon što je izabran. Tada je gradskim vijećnicima uputio prijedlog nesvakidašnje odluke o smanjivanju plaća zamjenicima pročelnika, te povećanju plaća pomoćnika pročelnika.

Evo kako je Dukić tada obrazlažio svoj prijedlog:

-Analizom poslovnih procesa radnih mjesta zamjenika i pomoćnika pročelnika, kao i potrebom ravnomjernog i adekvatnog financijskog vrednovanja učinka navedenih službeničkih mjesta, utvrđena je potreba smanjenja koeficijenta za obračun plaće zamjenika pročelnika, te povećanje koeficijenta za obračun plaće pomoćnika pročelnika. Predloženom izmjenom koeficijent zamjenika pročelnika smanjio bi se s 3,900 na 3,820, a koeficijent pomoćnika pročelnika povećao bi se s 3,321 na 3,450, stajalo je u tadašnjem gradonačelnikovom prijedlogu.

Da bi se dobio brojčani podatak o plaćama zamjenika i pomoćnika pročelnika, te je koeficijente potrebno pomnožiti s osnovicom plaće od 3.642 kune čime se dobiva bruto iznos plaće. Ovim zahvatom, bruto plaća zamjenika pročelnika pala je s 14.203 kune na 13.912 kuna, a u slučaju pomoćnika plaća je s 12.095 skočila na 12.564 kune.

Iz gradskog proračuna se za plaće gradske uprave 2017. godine izdvajalo 24 milijuna i 584.000 kuna. Gradsko vijeće je, naravno, izglasalo Dukićev prijedlog.

Ali, ti su koeficijenti promijenjeni u prosincu prošle godine kada je Dukić pred gradske vijećnike poslao novi prijedlog o povećanju plaća zaposlenicima gradske uprave jer su im plaće od 2009. godine, "u okviru mjera ušteda u godinama snažne gospodarske krize", linearno smanjene za 10 posto.

Zato su u prosincu 2018. godine utvrđeni koeficijenti za sva radna mjesta u gradskoj upravi Grada Zadra, s korekcijom od 10 posto, odnosno za iznos kojim se plaće djelatnika vraćaju na vrijednosti prije umanjenja 2009. godine.

-S obzirom na protek dugog vremenskog perioda od te mjere, a imajući u vidu rast hrvatskog gospodarstva 17. tromjesječje za redom, te niz općih pozitivnih pokazatelja gospodarstva Grada Zadra i Zadarske županije, predlaže se Gradskom vijeću Grada Zadra usvajanje ove Odluke, obrazložio je tada gradonačelnik Dukić.

Do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli dobiti obrazloženje odluke o povećanju plaća gradskih direktora koje ćemo objaviti čim ga dobijemo.

 

28. travanj 2024 01:07