StoryEditorOCM
4 kantunaNIŠTA OD 432 EURA?

Gradonačelnik Dukić dao zeleno svjetlo za rast direktorskih plaća, sazvane su skupštine gradskih poduzeća, a onda su iznenada - otkazane!

Piše P. O.
27. ožujka 2023. - 21:30

Gradonačelnik Branko Dukić donio je 21. veljače odluku kojom se skupštinama trgovačkih društava u cijelosti ili u većinskom vlasništvu Grada Zadra odobrava povećanje direktorskih plaća. Skupštine gradskih poduzeća su zbog toga bile i sazvane, ali su onda  - otkazane!

Da je Dukićeva odluka verificirana na skupštinama, zadarski gradski direktori bi imali bruto plaću od 2.390 eura umjesto dosadašnjih 14.750 kuna bez naknada za minuli rad i troškova prijevoza, što znači da su direktorske bušte trebale biti teže za 3.257 kuna odnosno 432 eura. Sadašnje su plaće određene odlukom od 27. srpnja 2020. godine, a nova se odnosila na direktore Liburnije, Čistoće, Vodovoda, EKO-a, Odvodnje, Višnjika, Inovativnog Zadra, Nasada, Obale i Lučica, Tržnice i KK Zadra. Svi su oni trebali imati isti limit na bruto plaću.

Nakon otkazivanja svih skupština trgovačkih društava i trenutnog zamrzavanja direktorskih plaća, nepoznato je kada će gradonačelnikova odluka biti "puštena u proceduru". I hoće li makar u nekim dijelovima ona biti "dorađena".

Zašto je uopće zaustavljena?

Nitko nema dilemu oko toga da su direktorske plaće postale kočnica pri zapošljavanju visoko obrazovanih kadrova, a poznato je i da su se po nekim gradskim poduzećima plaće nižerangiranih zaposlenika približile direktorskim plaćama, ali donesena odluka opasno podsjeća na nimalo suptilnu uravnilovku, jer su primanja podignuta svima u istom iznosu, bez vođenja računa o financijskoj moći pojedinog poduzeća, opsegu posla i broju zaposlenika. Istina je i to da su u nekim gradskim poduzećima plaće zaposlenika rasle zbog potpisivanja i primjene kolektivnih ugovora, ali velika većina direktora je itekako svjesna da bi zbog inflacije i rasta troškova života, plaće trebalo dizati i radnicima. Međutim, o tome još nitko ne govori dovoljno glasno i argumentirano.

Uz to, bez većeg bruta ostali su i direktori i zaposlenici gradskih ustanova, pa ni njima nije baš najbolje legla vijest o rastu plaća njihovih kolega po trgovačkim društvima.

Dukićeva odluka stigla je i u pogrešnom tajmingu, baš u vrijeme kada su se HDZ i njegova izvršna vlast iz petnih žila upinjale dokazati da je "opozicijska blokada proračuna" izazvala katastrofu biblijskih razmjera. I onda, odjednom, usred općeg potopa - idemo povećati plaće direktorima!? Zato se sada "storniranje" Dukićeve odluke pokušava obrazložiti potrebom prethodnog postizanja političkog dogovora oko izglasavanje proračuna, pa poslije, kada se financijski tokovi normaliziraju, s direktorskim plaćama što bude bit će.

A i pitanje je što će, kad-tad, reći većina u Gradskom vijeću.

28. travanj 2024 05:50