StoryEditorOCM
4 kantunaNOVO SUĐENJE

Bivšeg načelnika zadarske krim policije Zrinka Pericu tereti se da je od 2013. do svibnja 2015. iz policijske blagajne uzeo 30-ak tisuća kuna!

Piše Vladimir Urukalo/SD
29. rujna 2021. - 21:37

Dvije i pol godine nakon što je Vrhovni sud po žalbama ukinuo prvostupanjsku presudu, na splitskom Županijskom sudu u srijedu ujutro počelo je novo suđenje Zrinku Perici, bivšem načelniku Kriminalističkog odjela zadarske policije, kojeg USKOK optužuje za zlouporabu položaja i ovlasti.

Prvi je put bivši policijski šef, koji danas radi za nekoliko tisuća kuna plaće u jednoj tvrtki za izradu stolarije, bio osuđen na godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine. Zamjenik ravnateljice USKOK-a Mario Grubišić ga optužnicom podignutom u veljači 2016. godine tereti da je od 2013. do svibnja 2015. godine iz policijske blagajne za operativne troškove iz koje se plaćaju informatori i podmiruju drugi troškovi tijekom kriminalističkih obrada uzeo 30-ak tisuća kuna tako što je blagajniku Hrvoju Zankiju naredio da mu da novac.

Uzimao pa vraćao

Iako se u optužnici navodi da je novac trošio u privatne svrhe, ne navodi se koje su to, ali se tijekom suđenja spominjalo se da je navodno tim novcem, među ostalim, plaćao popravke akumulatora svog privatnog automobila te vijence za pogreb djeda svoje supruge. Perica, je, pak, u obrani na prvom suđenju kazao da novac nije koristio za sebe nego za "operativne akcije". Dio novca je Perica vraćao u blagajnu, no ostalo je 9100 kuna koje nikad nije vratio natrag.

Vrhovni sud osvrnuo se na zaključke iz prve presude splitskog suda u kojoj se navodi da je Perica pokušao uklanjati tragove uzimanja novca iz blagajne i da je vraćao novac svaki put kad bi saznao da će biti proveden nadzor trošenja novca. Nije im jasan takav zaključak jer je utvrđeno da je bivši policijski šef u 18 navrata uzimao novac, u devet navrata ga je vraćao, a samo u tri slučaja u tom periodu bio je proveden nadzor korištenja operativnih troškova. Dakle, ispada da je Perica novac vraćao i mimo najavljenih nadzora.

image
Zrinko Perica, bivši voditelj službe krim policije PU Zadarske
Niksa Stipanicev/Cropix

Perica je i u srijedu ostao pri tome da se ne osjeća krivim, a niti USKOK niti obrana nisu imali nikakvih novih dokaznih prijedloga.

- Očekivali smo inicijativu tužitelja (odustajanje USKOK-a od optužbe - op.a.) s obzirom na utvrđenja Vrhovnog suda - kazao je njegov odvjetnik Hrvoje Krišto.

Isplatnice bez potpisa

No, zato je predsjednik sudskog vijeća, sudac Zoran Ivanišević kazao da on želi još jednom pozvati i "na neke okolnosti" ispitati krucijalnog svjedoka u ovom predmetu, blagajnika Hrvoja Zankija. A upravo je on unutarnjoj kontroli MUP-a rekao da je novac davao svom šefu Perici i to na njegovo traženje, i da mu on nije htio potpisati isplatnice. Rekao je, svjedočio je jedan od policajaca iz Ravnateljstva policije, da je Perica time podmirivao privatne svrhe. Zanki je te isplate uredno bilježio u rokovnik koji mu je Perica išarao, ali je ovaj sve vodio i u datoteci na kompjutoru, koju je pokazao kontroli.

Vrhovni sud dao je uputu novom sudskom vijeću da prije donošenja nove presude mora voditi posebno računa o tijeku uzimanja i vraćanja novca, poduzetim nadzorima i razmjeru između ukupno uzetog novca i svote za koju se tereti da ju je prisvojio. Isto tako, mora se nedvojbeno utvrditi s kojim je ciljem Perica uzimao novac iz blagajne, je li svaki put kad bi ga uzeo htio stvarno trajno prisvojiti novac kako ga se tereti te da li ga je zaista vraćao samo kad bi načuo da dolazi nadzor.

Perici se, osim ovog, na Općinskom sudu u Zadru sudi i po optužnici ODO-a Zadar koje ga tereti da je oštetio državu za više od 41 tisuću kuna tako što je lažnom prijavom prebivališta zarađivao na povratu poreza i putnim troškovima.

30. travanj 2024 18:28