StoryEditorOCM
4 kantunaPACKA IZ MINISTARSTVA

Biogradska bolnica prozvana zbog neplaćanja računa: "Imamo rekordan broj operacija, a limit nam pokriva samo plaće djelatnika. A gdje je sve ostalo?!"

Piše Ana Vučetić Škrbić
4. svibnja 2022. - 18:28

Među osam bolnica koje su jučer dobile packu od Ministarstva zdravstva jer u zadnja četiri mjeseca nisu uplatile ni kune za potrošene lijekove, dok ostatak obaveza plaćaju sa zakašnjenjem od 200 dana, našla se i Specijalna bolnica za ortopediju iz Biograda. No, slučaj ove bolnice, koju se sada proziva kao neodgovornog gubitaša zbog kojeg će, između ostalih, ministar Zdravko Marić morati u rebalansu proračuna ponovno sanirati rupe, najbolja je ilustracija neodrživosti sustava po sadašnjem modelu koji od bolničkih ustanova sam stvara – gubitaše.

O čemu se, zapravo, radi?

Za početak, ortopedska bolnica u Biogradu je od listopada 2020. godine COVID bolnica koja je do 7. travnja ove godine zbrinula preko 760 pacijenata hospitaliziranih zbog zaraze koronavirusom. Ovisno o epidemiološkoj slici, za COVID je bilo osigurano između 30 i 60 kreveta dnevno što je u jeku pandemije smanjilo opseg osnovne djelatnosti koju obavlja bolnica, znači ortopedije i fizikalne medicine te rehabilitacije.

I to je samo manji dio problema za ovu ustanovu čiji je ukupan dug trenutno oko 16 milijuna kuna. Od toga, oko 7,5 milijuna kuna odnosi se na veledrogerije i dug za lijekove te potrošni medicinski materijal, a ostalo na sve druge dobavljače, uključujući i energente čija je cijena otišla u nebo. Mjesečni limit odnosno proračun koji bolnica dobiva za rad iznosi tri milijuna kuna. A samo za plaće djelatnika svaki mjesec treba izdvojiti jednako toliko, dakle, tri milijuna kuna! 

image

Mate Kutleša

- Recite mi, molim vas, kako bolnica od toga može preživjeti? Volio bih da se na ovo pitanje pokrene javna rasprava u koju će se uključiti ravnatelji svih bolnica u Hrvatskoj, da vidimo tko može preživjeti s postojećim limitom. Nitko. Da nema sanacije od strane HZZO i Ministarstva zdravstva, bilo bi još gore, pogotovo u uvjetima kada se bolnica ne može baviti onim za što je plaćena, kao što se nama dogodilo kad smo proglašeni COVID bolnicom. Unatoč tome, mi smo odlučili da se nećemo braniti neradom pa smo lani imali rekordan broj operacija, čak 1300, a u prva četiri mjeseca ove godine prebacili smo limit i fakturirali između 150 i 200 tisuća kuna više. Nama su operacije najveći izvor prihoda, a zbog korone smo ih morali otkazivati jer nismo imali dovoljno osoblja zato što smo sve raspoloživo slali na COVID odjel. Snalazili smo se, entuzijazam cijelog osoblja bio je ključan, i uspjeli napraviti više posla više nego 2019. godine kada pandemije nije bilo - govori nam ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju Mate Kutleša.

Međutim, ni činjenica da rade više operacija nego ikad, da su uveli i popodnevni program, da je pritisak pacijenata ogroman jer na potezu od Dubrovnika do Lovrana nema ortopedske bolnice ovakvog tipa pa im, primjerice, preko 30 posto pacijenata dolazi iz Splitsko-dalmatinske županije, nisu dovoljni za preživjeti, a kamoli za likvidno poslovati.

- Lako je objasniti zašto je tako. Zato što ni limit koji dobivamo mjesečno ni cijene usluga po kojima je bolnica plaćena za odrađeni posao ne prate tržišne cijene. A mi tu nemoćni i jedino što nam preostaje jest da se snađemo kako znamo i umijemo - zaključuje ravnatelj Kutleša koji je prije godinu dana, baš zbog teške finacijske situacije uslijed proglašenja COVID bolnice, na adrese Županije, Grada Biograda, ali i brojnih tvrtki, općina i gradova u Zadarskoj županiji poslao molbu za donaciju. Dobar dio njih se odazvao i pomogao.

"Plaćamo koliko možemo"

"Što se tiče lijekova, plaćamo koliko možemo. Ali nije točno da nismo platili ni kune jer smo prekjučer za lijekove dali 20 tisuća kuna, imam fakturu ovdje ispred sebe. Situacija nije dobra, ali ponavljam, ova bolnica radi više nego ikad - kaže ravnatelj Kutleša.

 

27. travanj 2024 20:20