IX. VINSKI PODRUM

Carska vina u Dioklecijanovim podrumima poteći će devetu godinu zaredom. Split ponovno postaje vinska metropola

Piše Meri Šilović
Foto Josko Ponos/Cropix
9. svibnja 2023. - 08:18

Festival vina i delicija "Vinski podrum", koji tradicionalno organizira Slobodna Dalmacija, u svom 9. izdanju, 19. i 20. svibnja, okupit će u impresivnom ambijentu milenijskih podruma ponajbolje vinare i vina Lijepe naše i okolnih država

S osmijehom početka ljeta, i ove godine krajem svibnja, odmah malo nakon fešte svetog Duje, Split postaje prava vinska metropola.

U žestokom su zamahu pripreme za "Vinski podrum", festival vina i delicija koji već devet godina organizira Slobodna Dalmacija u milenijskim podrumima rimskog imperatora. Napunit će se Dioklecijanovi podrumi pravim carskim vinima i bilo bi Dioklecijanu sigurno drago da zna kakve mu vrhunske kapljice dolaze sa svih strana Lijepe naše.

Festival vina i delicija "Vinski podrum" trajat će tijekom petka i subote, 19. i 20. svibnja, brojni izlagači donijet će iz svojih podruma najbolje i najnovije što imaju, majstori delicija svoje najtraženije proizvode, bit će radionica, poslovnih razgovora, razbarušenih druženja, glazbe, priče...

"Vinski podrum" Slobodne Dalmacije je vinska priča koju vole jednako vinari, vinski znalci i vinski radoznalci, posjetitelji, domaći i turisti. Ni jedan festival vina na svijetu ne održava se u ekskluzivnijem prostoru od ovoga – u više od 1700 godina starim podrumima rimskog cara Dioklecijana, koji su pod zaštitom UNESCO-a. I posebna atmosfera patine i mistike stoljeća i milenija, hlad debelih kamenih zidova uz koje je još imperator hodao, sjaj osunčane splitske Rive koja je tek korak, dva udaljena od podruma i vrhunskih vinskih blaga, čine ovu feštu vina posve drukčijom i neusporedivom.

Tko sve dolazi u splitske Dioklecijanove podrume? Malo ih je koji su odoljeli. Uz fantastične plavce s Pelješca, svjetske metropole plavca malog, moći će se kušati i drugi dragulji juga, malvasija dubrovačka iz Konavala, njihovi odlični crljenci kaštelanski, merloti i plavci, amfore i suha vina. Stižu i Kaštelani sa svojim ponos crljencima, tradicionalnim i modernim plavcima, vrhunski vinar Ivica Milan pokazat će kako se izvanredan pošip može napraviti iz vinograda s obronaka Kozjaka iznad Kaštela. Hvarani donose svoje iznimne plavce, bogdanuše, ali i nešto što je do sada malo tko probao – njihovu rijetku darnekušu. Ovom prilikom će se moći kušati kod vinara Plančića, koji je donosi u više varijanti. Korčulani za ovu veliku feštu pripremaju nešto posve posebno – veliku priču o svom grku, ali o tome detaljnije za koji dan.

image
Nikola Vilic/ Cropix/Cropix

Vina autohtonih sorti

Do sada smo, kroz radionice proteklih godina, posebno promovirali vina autohtonih sorti Dalmacije, pa i ona rijetka, gotovo izgubljenih sorti. I na ovom festivalu otkrit ćete jednu novu zaboravljenu priču, ovaj put iz Zadra, a poduprijet će je najboljim iz svojih podruma vinari Zadra i Ravnih kotara. Svoja vina u Dioklecijanove podrume donose i drniški vinari, a zašto je i kako njihova priča posve posebna, otkrit će vam jedna od ovogodišnjih radionica.

Što je novo s kujundžušom, što s moćnim macho trnjakom i koliko je lijepa zlatarica vrgorska, posvjedočit će za koji dan na sajmu u Podrumima ozbiljna postava imotskih i vrgorskih vinara.

Vinari s Komarne iz svojih podruma donose perjanice, kapljice koje svjedoče o posebnosti terroirea toga najmlađeg hrvatskog vinogorja. Poznata šibenska vinarija Rak otkrit će potencijale babića i drugih sorti šibenskoga kraja, a sa svojim izvrsnim međunarodno nagrađivanim vinima, od babića i internacionalnih sorti, doći će i velike vinske kuće Vinoplod i Badel 1862.

"Vinski podrum" Slobodne Dalmacije svake godine promovira i pravu renesansu ne samo dalmatinskog, nego i ukupno hrvatskog vinarstva. U Dioklecijanove podrume i ove godine dolaze perjanice vina i vinograda sa zagorskih brega Bodren i Vuglec breg, veliki vinari s Plešivice, moći će se kušati i lijepa vina s Kvarnera, a jaka postava vinskih znalaca dolazi i iz Istre.

Posebno u Split, na veliku feštu vina nadomak Rive, vole doći veliki vinari iz Slavonije i Baranje, pa će se i krajem ovog svibnja moći kušati ponajbolje od kutjevačkih i baranjskih graševina, chardonnaya, pinota, traminaca... Iz susjedne Bosne i Hercegovine u značajnom broju u Split dolaze hercegovački vinari, koji će vam svojim autohtonim žilavkama (koje su, kaže narodna, od smijeha) i blatinama (koje su, veli narod, od grijeha) ispričati priču o suncu, kamenu i vinogradima Hercegovine.

image
Josko Ponos/Cropix

Ekskluzivne radionice

Što je čaša vina bez dobrog zalogaja?! Pa će se uz čašu vrhunske kapljice moći kušati vrhunski pršuti, sirevi, tartufi, riba, čokolade, razne druge delicije.

Naravno, bit će i ove godine posve ekskluzivnih radionica na kojima će se moći učiti i otkrivati nove priče o vinu, ali poneku tajnu sačuvat ćemo za posljednju najavu uoči festivala. Cijelu ovu lijepu priču i novo izdanje velike splitske fešte vina "Vinski podrum" sponzorstvom su poduprli: TZ Splitsko-dalmatinske županije, Dubrovačko-neretvanska županija, Croatia osiguranje, Romerquelle (službena voda festivala), Aura destilerija alkoholnih pića, Agrolaguna – Vina Festigia, sirevi Špin i Ol Istria, Hrvatska gospodarska komora, Mastercard i Tommy.

Pripremite se za gušte, zabilježite termin: velika fešta vina u Dioklecijanovim podrumima je 19. i 20. svibnja.

image
Josko Supic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
02. svibanj 2024 15:53