StoryEditor
SvijetLoše vijesti

Znanstvenici tvrde kako dva metra udaljenosti između osoba nisu dovoljna. Koronavirus se kapljičnim putem može prebaciti i četiri metra

Piše A.B.K.
12. travnja 2020. - 20:48
(Photo by FADEL SENNA/AFP)Fadel Senna

 Iako je Svjetska zdravstvena organizacija preporučila održavanje socijalne distance od dva metra, neka novija istraživanja pokazuju da se koronavirus kapljičnim putem može dobaciti i na puno veću udaljenost.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Medical Association sugerira da dva metra možda nisu ni približno dovoljna distanca jer čestice SARS-CoV-2, mogu stići kihanjem na dvostruko veću udaljenost, a u najnovijoj studiji kineski znanstvenici tvrde da se virus može prenijeti na drugog čovjeka i s razdaljine od četiri metra.

U preliminarnom istraživanju objavljenom u časopisu Emerging Infective Diseases, američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) znanstvenici s kineskog vojnomedicinskog instituta testirali su uzorke s površina i iz zraka s odjela intenzivne njege i općeg odjeljenja COVID-19 u bolnici Huoshenshan u Wuhanu. 

Otkrili su kako se najveća količina virusa zatekla na podovima odjela, što pripisuju gravitaciji i strujanju zraka, zbog čega većina kapljica virusa padne na tlo. Visoka razina pronađena je i na često dodirivanim površinama poput računalnih miševa, koševa za smeće i kvaka. Zagađenje je bilo veće u odjeljenjima intenzivne njege nego u općima. Također, polovica uzoraka s potplata cipela medicinskog osoblja na sebi je nosila virus, pa su istraživači zaključili da potplati obuće medicinskog osoblja također mogu biti nosači virusa. Ohrabrujuća je činjenica da nijedan član bolničkog osoblja nije zaražen, što ukazuje na to da odgovarajuće mjere opreza mogu učinkovito spriječiti širenje infekcije.

U Velikoj Britaniji je napravljen eksperiment s lutkom nazvanom Violeta, koja je iskašljavala tekućinu natopljenu bojom, vidljivu samo pod ultraljubičastim svjetlom. Boja otkriva kako bi kapljice koje sadrže čestice koronavirusa putovale zrakom dok kašljemo.

- Vide se tisuće kapljica kako izlaze iz Violetinih usta, a neke lete do stropa i zida udaljenog više od dva metra – komentirala je ugledna londonska pedijatrica dr. Guddi Singh koja je sudjelovala u eksperimentu.

- Neke od ovih kapljica sletjele su mi na ruku, iako nisam bila na izravnoj liniji kašlja. Da su sadržavale virus, vjerojatno bih bila zaražena jer se radi o vrlo zaraznom virusu – ispričala je dr. Singh.

Američka Nacionalna akademija znanosti nedavno je upozorila da se virus može širiti i bez kašlja, tzv. finom maglicom (aerosolom) koji stvaramo dok razgovaramo i dišemo.

Aerosolizacija koronavirusa sadržajno je područje za znanstvenike koji ga proučavaju, jer nije jasno koliko je zarazna bolest u malim količinama koje se nalaze u ultrafinim maglicama. Svjetska zdravstvena organizacija dosad je umanjila rizik, no američke zdravstvene vlasti prihvatile su oprezniji stav. Pozvale su građane da stavljaju maske i prikrivaju lica kad su vani, kako bi se zaštitili od zaraze u slučaju da se virus može prenijeti disanjem i govorom. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. ožujak 2021 06:33