StoryEditor
HrvatskaNOVA POMOĆ

Stiže digitalni asistent za borbu protiv koronavirusa: Andrija će biti na usluzi građanima i cijelom zdravstvenom sustavu

Piše JL
13. travnja 2020. - 19:21

U Vladi će u utorak prijepodne biti predstavljen prvi hrvatski digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa, izvijestili su danas objavivši da će se sustav zvati - Andrija, prenosi Jutarnji list.

Andrija je ime dobio po ocu preventive dr. Andriji Štamparu koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta. Izgrađen je na platformi WhatsApp Business API, koristeći globalnu komunikacijsku platformu hrvatske IT tvrtke Infobip.

Andrija već lagano "kruži" društvenim mrežama.

- Ja sam Andrija, digitalni asistent Ministarstva zdravstva za borbu protiv koronavirusa. Da biste započeli razgovor, trebate samo kliknuti na ovu poveznicu. Za početak komunikacije pošaljite mi Pozdrav i odmah ću odgovoriti - stoji u pozdravnoj poruci koja cirkulira WhatsAppom.

Andrija će pomoći hrvatskim epidemiolozima i cijelom zdravstvenom sustavu u kontroli epidemije COVID-19. U vremenu kada su liječnici opterećeniji nego inače, digitalni asistent može dovoljno brzo i učinkovito građanima pružiti aktualne informacije i preporuke.

Voditelj projekta je Ministarstvo uprave koje provodi digitalizaciju javne uprave, a na kreiranju rješenja radio je tim stručnjaka predvođen epidemiologom prof.dr.sc. Brankom Kolarićem, uz tehničku i informatičku podršku udruženih snaga domaćih tvrtki Mindsmiths,  Neos i Oracle Hrvatska, koje su uz Infobip, članice Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI.

Na predstavljanju digitalnog asistenta Andrije sudjelovat će ministar uprave Ivan Malenica, ministar zdravstva Vili Beroš, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, predsjednik udruge CroAI i direktor AI tvrtke Mindsmiths Mislav Malenica te epidemiolog prof.dr.sc. Branko Kolarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 06:23