StoryEditor
Svijetnitko ne zna odakle je došlo

Zatvorene plaže diljem Francuske: Atlantik na obalu svakodnevno izbacuje ilegalno bogatstvo 'teško' milijune eura, policija uputila posebno upozorenje građanima

Piše JL
13. studenog 2019. - 12:46

Francuske vlasti zatvorile su plaže na jugozapadu zemlje nakon što Atlantik svakodnevno na obale izbacuje pakete kokaina i drugih droga. Samo od sredine listopada tamo je pronađeno čak 900 kilograma kokaina, prenosi Jutarnji list.

Priopćeno je da je taj pronađeni kokain iznimno čist, oko 83 posto, a vlasti upozoravaju ljude koji pakete s drogom pronađu, da ih ne diraju, već da obavijeste policiju.

To ipak nije spriječilo neke da pokušaju doći do te droge, čija bi se ulična vrijednost mjerila u milijunima eura. To je natjeralo policiju da zatvori plaže i počne provoditi patrole, javlja AFP.

U ponedjeljak je jedan 17-godišnjak uhvaćen s pet kilograma kokaina na Lacanauu, plaži za surfanje u blizini Bordeauxa.

Zatvoreno je i desetak drugih plaža na tom području, a policija zaustavlja ljude kako bi ih pretražili. Provjeravaju i automobile na obližnjim parkiralištima.

Na tom potezu dugom 125 kilometara koristi se i policijski helikopter.

Policija je zaustavila jednu ženu koja je s prijateljicom šetala po plaži jer nije primijetila znakove zabrane.

'Kad smo se okrenuli, vidjeli smo paket kraj mora. Bilo je primamljivo da ga uzmemo, no odlučile smo biti poštene', ispričala je i dodala da su zatim obavijestile policiju, koja je procijenila da je taj paket sadržavao oko četiri kilograma kokaina.

Tužitelj iz grada Rennes, Philippe Astruc, rekao je da je pornađeno 872 kilograma kokaina. Dodao je da su različite službe uspostavile intenzivan nadzor duž francuske obale i upozorio da se radi o iznimno opasnoj drogi kojom se vrlo lako moguće predozirati.

Francuski istražitelji surađuju s europskim kolegama, kao i s američkom DEA-om kako bi se utvrdilo zašto more izbacuje toliku količinu droge.

'Postoji nekoliko hipoteza, ali trenutno mislimo da se to vjerojatno događa zbog nekog mehaničkog problema ili zbog oluje', dodaje Astruc.

Paketi kokaina označeni riječima 'dijamant' i 'brilijant' pojavili su se jugozapadno od Bordeauxa, a isti takvi su se pojavili i na Floridi tijekom uragana Dorian u rujnu, prenosi AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 15:23