StoryEditor
SvijetPROTAGONISTI ‘OKUPACIJE’ WALL STREETA NA METI KRITIKA, ne samo ZBOG NEARTIKULIRANOSTI ZAHTJEVA

WALL STREET Republikanci se boje više od bankara

Piše PSD.
19. listopada 2011. - 17:23
Iako se u samo mjesec dana “zaraza” zvana pokret okupacije proširila s Wall Streeta diljem svijeta, to nipošto ne znači da prosvjedi nailaze samo na podršku i laude. Izuzmemo li talijanski slučaj, odnosno policijski rat koji je, najavljujući konačni obračun s nasilnicima, počela policija, a s velikim entuzijazmom prihvatili pripadnici proanarhističkog Black Bloca, ne nedostaje kritika na račun prosvjeda, prije svega zbog “nedefiniranosti odnosno neartikuliranih zahtjeva”.

Iako se novi prosvjedi u Rimu najavljuju za idući vikend (istodobno miroljubiva “okupacija” financijskih središta moći traje i dalje; pa tako, recimo u Španjolskoj, prosvjednici još nisu napustili hotel Madrid, odnosno jednu zgradu u Barceloni), od nasilja se prilično opravdano strahuje i zbog današnjeg općeg štrajka u Čileu, a upravo se štrajka i u Grčkoj, čiji se stanovnici očito nikako ne mire s dodatnim “rezanjima” državnog budžeta.

‘Kriv je onaj koji je propao’

Sezonu napada otvorio je predsjednički kandidat američkih republikanaca Herman Cain, koji je nezaposlenima “predložio” da “prestanu kriviti Wall Street i velike banke”, odnosno da zbog nezaposlenosti mogu kriviti - samo sami sebe! “Nitko nije kriv što je uspio, kriv je onaj koji je propao”, poručio je Cain prosvjednicima još prije desetak dana. Republikanci ih inače napadaju i za antiamerikanizam. Vođa republikanske frakcije u Senatu Eric Cantor nazvao je prosvjednike običnom ruljom.

Na istom je valu bila i kritika Ann Coulter, poznate američke desničarske kolumnistkinje, koja je “okupatore” Wall Streeta usporedila sa francuskim revolucionarima, boljševicima i - nacistima. Upravo iz redova američkih konzervativaca dolazi i najperfidnija konstrukcija, po kojoj “okupacija Wall Streeta” ustvari propagira - antisemitizam.

Barem tako tvrdi grupa okupljena oko republikanskog političara Billa Kristola. Zašto? Jednostavno kao zbroj dva i dva: dobar dio kolača svjetskoga bankarskog kapitala, kao i sam Wall Street, u rukama je Židova, je li tako? Naravno da jest. E, pa, tko prosvjeduje protiv pohlepe kapitalista, po toj logici, zapravo ima nešto protiv Židova! Usto, u nekim gradovima su se na prosvjedima pojavile i palestinske zastave, što bi trebalo valjda olakšati “prepoznavanje” pravih nakana prosvjednika.

No čini se da su i židovske organizacije u SAD-u prepoznale ove rasprave kao međustranačko prepucavanje i pokušaje difamiranja, jer se nijedna nije oglasila ovim povodom. Uostalom, analitičari podsjećaju i da se u sklopu pokreta Čajanka, u čiju desničarsku orijentaciju ne treba sumnjati, pojavljuju simboli koji se mogu iščitati kao antisemitski, pa to ipak ne može čitav pokret, čija je glavna meta ipak politika Baracka Obame, definirati kao antižidovski, kao što primjećuje i M. J. Rosenberg, kolumnist Al-Jazeere.

Ali analitičari aktualnih događanja ne propuštaju ipak naglasiti kako, unatoč naznakama socijalnog sukoba i u SAD-u, ipak na horizontu nema naznaka eventualno žešćih sukoba, osim, dakako, na verbalnoj razini. Iako, pri tome treba imati na umu i da su aktivisti republikanaca bliski desno populističkom pokretu Čajanka osnovali grupu pod nazivom “Liberate Philadelphia” (Oslobodi(mo) Philadelphiju), kako bi - kažu “za sada samo promatrajući” - iskazali “svoju odanost slobodnom poduzetništvu i američkom ustavu protiv potencijalnih političkih snaga i pokreta koji im prijete”.

hrvoje prnjak

Puno buke bez argumenata

Novinari vole sablasti i zato im pokret Okupacije, koji se proširio s Wall Streeta u Europu, izgleda kao početak nečeg svježeg i prijetećeg. Prosvjedovanje je bolje od neaktivnosti, ali ako postoji stvar koja je šokantna u vezi s tim demonstracijama, to je kako su ustvari slabašne i neartikulirane. Lijepo je govoriti protiv pohlepnih bankara, ali bez ikakvih drugih političkih argumenata - tko treba argumente kad imate Facebook?

Kako se razilazi magla “mainstream ekonomije”, ispada da je čudo gospodarskog rasta u posljednjih nekoliko desetljeća izgrađeno manje na novim tehnologijama, a više na zahtjevu koji je značio sve više posla za obične ljude... S obzirom na sve, šokantno je koliko je malo gnjeva na ulicama. No, možda je to i razumljivo, s obzirom na rok dospijeća prosvjeda...

Dok antikapitalisti ne pronađu način da prenesu svoje zahtjeve i na interese ostatka populacije, ostat će zapleteni u mjehuru samodopadnosti... Nekada su radnici zauzimali tvornice, ali sada ti sinovi i kćerke buržoazije izgledaju kadri zauzeti tek prostor oko crkve.

(iz teksta “Ovi prosvjedi su neartikulirani, slabašni i samodopadni”, Jamesa Harkina, uglednoga britanskog publicista i društvenog analitičara, objavljenog u The Independentu)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 11:52