StoryEditor

Produbljivanje europske krize srušilo cijene na Wall Streetu

Piše PSD.
31. svibnja 2012. - 10:18
U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica oštro pale jer se ulagači plaše širenja europske dužničke krize, nakon što su snažno porasli prinosi na španjolske i talijanske obveznice.

Dow Jones indeks oslabio je 1,28 posto, na 12.419 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,43 posto, na 1.313 bodova, a Nasdaq indeks 1,17 posto, na 2.837 bodova.

Ulagače ponajviše zabrinjavaju financijski problemi Španjolske. Prinosi na 10-godišnje španjolske državne obveznice skočili su jučer za 25 baznih bodova, na 6,67 posto, najvišu razinu od priključenja te zemlje eurozoni. To je opasno blizu 7 posto, točki na kojoj su Grčka, Irska i Portugal morali zatražiti međunarodnu financijsku pomoć.

Španjolska je u dubokoj recesiji, a njezin bankarski sustav opterećen je lošim kreditima, dok vlada istodobno nastoji smanjiti proračunski manjak. Kako bi pomogla bankama, ta članica eurozone kani izdati novu emisiju obveznica, a ulagači se plaše da bi cijena novog zaduživanja mogla biti previsoka.

„Svjedoci smo velikih problema u španjolskom gospodarstvu, što zabrinjava jer bi međunarodna pomoć za spašavanje Španjolske i njezinog bankarskog sustava morala biti znatno veća nego za Grčku“, kaže Quincy Krosby, strateg u tvrtki Prudential Financial.

Ulagače zabrinjava i rast prinosa na talijanske obveznice, a dodatno su ih obeshrabrile nove ankete koje pokazuju da bi u Grčkoj na izborima polovicom lipnja mogle pobijediti stranke koje se protive oštrim mjerama štednje dogovorenima s EU-om.

Najviše su jučer pale cijene dionica u energetskom sektoru jer je cijena nafte potonula za 3,5 posto, na 87,80 dolara po barelu.

Oštro su pale i cijene dionica građevinskih kompanija, nakon što je objavljeno da je prodaja postojećih kuća u SAD-u u travnju neočekivano pala, i to na najnižu razinu u četiri mjeseca. Zbog toga je splasnula nada ulagača u oporavak tržišta nekretnina.

Nastavljeno je i klizanje cijene Facebooka. Jučer je dionica te društvene mreže pojeftinila dodatnih 2,3 posto. Od inicijalne javne ponude prije osam dana cijena te dionice pala je u čak šest trgovinskih dana, što je posljedica procjena da je cijena određena u javnoj ponudi bila previsoka, s obzirom na očekivane prihode kompanije.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,74 posto, na 5.297 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,81 posto, na 6.280 bodova, a pariški CAC 2,24 posto, na 3.015 bodova.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 09:47