StoryEditorOCM
Svijetvelika prijevara

Vučić zaratio s Njemačkom!? Optužuje za miješanje u izbore u Srbiji; Ni Nijemci mu nisu ostali dužni

Piše vijesti sd
21. prosinca 2023. - 14:15
‘Srbija je glasala, ali OESS i ODIHR izvješćuju o zloporabi javnih resursa, zastrašivanju birača i slučajevima kupnje glasova. To je neprihvatljivo za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u EU‘, objavilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslovaAfp

Ne stišavaju se događanja i komentari oko izbora u Srbiji, dapače kao da postaju sve zaoštreniji. Kako u Srbiji, u strankama i na ulici, tako i u Europi.

Aleksandar Vučić izjavio je danas da vlada priprema važno pismo o utjecaju jedne važne zemlje i njenom miješanju u izborni proces u Srbiji.

Odgovarajući novinaru režimske televizije Pink, poznatoj po tome što sa svojim kabinetom koordinira pitanja koja će se postavljati na konferenciji, Vučić se osvrnuo na kritike iz Njemačke na izborni proces u Srbiji.

Kazao je da državni organi pripremaju važno pismo, odnosno izjavu o utjecaju jedne važne zemlje i miješanju u izborni proces u Srbiji na, kako je rekao, najbrutalniji način do sada.

"Vjerujem da će za desetak dana, do Nove godine, to negdje biti završeno i onda ćemo to pred pravoslavni Božić moći uputiti cijelom svijetu da vidi kako se vrši takva vrsta miješanja u proces koji bi trebao suvereno pripadati jednoj nezavisnoj zemlji", istaknuo je Vučić, izvještava Nova.rs.

image

Europski promatrači redom su istaknuli preveliku prisutnost predsjednika, koji je trebao stajati postrani

Andrej Isaković/Afp

Da nešto sa srpskim izborima nije kako treba, poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, koji su u poruci istaknuli da ono što je viđeno tijekom izbornog dana nije prihvatljivo.

"Srbija je glasala, ali OESS i ODIHR izvješćuju o zloporabi javnih resursa, zastrašivanju birača i slučajevima kupnje glasova. To je neprihvatljivo za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u EU", objavilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova na društvenoj mreži X.

Bilo kuda, Vučić svuda

Stefan Schennach, šef delegacije Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koja je promatrala izbore u Srbiji, rekao je da izbori nisu bili fer, da su glasovi bili izmanipulirani i da je sve to problem za zemlju koja želi ići demokratskim putem.

"Ono što smo vidjeli bila je cijela kampanja kojom je dominirao predsjednik. To nije posao predsjednika. Predsjednik je neutralna osoba koja bi trebala jamčiti za zemlju i za sve ljude. Ali sadašnji predsjednik je upravljao izborima i bio je kandidat na svim razinama, bez obzira na to radi li se o selu ili cijeloj republici", podsjetio je Schennach gostujući u Novom danu na N1.

Na medijskoj konferenciji misije ODIHR-a istaknuto je da je Srpska napredna stranka imala sustavnu prednost koja je stvorila nepravedne uvjete na izborima, a dominirao je angažman predsjednika Srbije u kampanji.

image

Ministarstvo Annalene Baerbock snimilo je situaciju i oštro reagiralo

Afp

Nepošteni izborni uvjeti i navodna manipulacija glasovima su, kako se navodi, "vrlo ozbiljni problemi" kojima se srbijanske institucije moraju pozabaviti.

Prema izvješćima, uočeno je grupno glasovanje i kršenje tajnosti glasovanja.

"Vidjeli smo ozbiljne nepravilnosti, kao što je kupovina glasova i ubacivanje glasova u glasačke kutije", rekli su predstavnici međunarodnih promatrača.

Socijaldemokrati, koji čine drugu po veličini grupaciju u EP-u, ističu da je izborni proces u Srbiji kontroverzan. U priopćenju ističu da je nužna istraga svih prijavljenih nepravilnosti.

Čestitali samo Orban i Putin

"Šokantna je vijest o autobusima s nerezidentima koji dolaze u Beograd na izbore. Krađa glasova, mito i korupcija ne smiju biti dopušteni u demokratskom svijetu. Srbi zaslužuju pravdu i demokraciju, a ne lažiranje izbornih procesa s nasiljem i polarizacijom. Sve prijavljene nepravilnosti mora se istražiti.

"Vrlo smo zabrinuti zbog navoda o pritisku na birače, govoru mržnje u kampanji, uznemiravanju novinara i civilnog društva u Srbiji, zloporabi državnih resursa i potencijalnom ruskom uplitanju", rekao je Abdreas Schneider, član promatračke misije Europskog parlamenta.

image

EU promatrači uočili su autobuse kojima su dovoženi birači (ilustracija)

Afp

Predstavnik Slobodne demokratske stranke Njemačke, koja čini vladajuću koaliciju, Tomas Haker rekao je da su izbori u Srbiji dobili zabrinjavajuću ocjenu i da nije čudo što su samo Viktor Orban, Vladimir Putin i kineski diplomati, predstavnici zemalja u kojima su oporbe nema ili je medijska sloboda toliko kontrolirana da se oporbene stranke jedva imaju prilike vidjeti.

"Tri zemlje u kojima postoji ili nema oporbe ili je medijska sloboda toliko kontrolirana da oporbene stranke jedva imaju priliku vidjeti jedna drugu. Ako se optužbe i dalje potvrđuju, EU bi bilo dobro da konačno ispita svoj odnos sa Srbijom i razmotri ozbiljne posljedice u smislu pristupnih pregovora", objašnjava Hacker, piše Nova.rs.

image

Djeca će teško oprostiti, kao i Njemačka i Europska unija

Andrej Isaković/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 17:44