StoryEditorOCM

Vatikan pozdravio prijedlog za susret Irineja i Benedikta XVI.

Piše PSD.
28. siječnja 2010. - 12:51

Ravnatelj vatikanskog Ureda za medije Federico Lombardi ocijenio je, u izjavi za beogradski list "Blic" od četvrtka, vrlo ohrabrujućom izjavu novog poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarha Irineja da je vrijeme za susret s papom Benediktom XVI., prenosi u četvrtak beogradski "Blic".

"Izjava patrijarha Irineja da je spreman na dijalog s Papom pokazuje veoma ohrabrujući, otvoren i ekumenski pristup, koji mi dočekujemo s velikom radošću. To je znak da će dijalog koji je započeo u vrijeme patrijarha Pavla, koji je i sam bio osoba koja je ohrabrivala, biti nastavljen s novim patrijarhom. Bilo bi lijepo ako bi on otišao još dalje, kako bismo se međusobno bolje upoznali i razmotrili sve mogućnosti za suradnju", kazao je Lombardi.

Beogradski tisak u srijedu je prenio kako je novoizabrani poglavar SPC-a ocijenio nužnim mogući susret s poglavarom Rimokatoličke crkve papom Benediktom XVI. te dodao kako je došlo vrijeme za Papin dolazak u Srbiju. Kao termin za susret spominje se 2013. godina i obilježavanje 1700. godišnjice usvajanja Milanskog edikta.

Lombardi je ocijenio da je svakako riječ o pozitivnoj mogućnosti, ali da još nema elemenata za predviđanje datuma susreta. On je podsjetio da je o susretu dvaju vjerskih poglavara bilo riječi i prilikom nedavnog posjeta srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Vatikanu.

Glasnogovornik Beogradske nadbiskupije otac Milutin Novaković za "Blic" je kazao da nije riječ ni o kakvim naglim zaokretima s dolaskom patrijarha Irineja na mjesto poglavara SPC-a te da je najava da bi Papi mogao biti upućen poziv došla kao plod višegodišnjeg dijaloga između Pravoslavne i Katoličke crkve.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 16:39