StoryEditorOCM
Regijacrkveni mešatar

Zbog novčanih marifetluka na obnovi hrama Sv. Save, SPC oduzela nadležnosti vladiki Irineju: Porfirije sada vodi crkvu u New Yorku

Piše Anita Belak Krile
23. prosinca 2021. - 12:28

Crkveno školska općina Sv. Save u New Yorku i njegova župa, odlukom Svetog Sinoda Srpske pravoslavne crkve povjereni su upravi patrijarha Porfirija. Sinod je tu odluku donio na jučerašnjoj sjednici zbog nereda koji vlada u toj američkoj parohiji.

Toj odluci prethodilo je obraćanje pravoslavnih vjernika iz New Yorka koji su tvrdili da je u njihovoj župi došlo do nekontroliranog i nenamjenskog trošenja novca.

Odnosi župljana i tamošnjeg biskupa Irineja (Dobrijevića) kulminirali su zbog enormnog trošenja novca  za obnovi hrama Sv. Save na Manhattanu.

Upravljanje crkvenom općinom u New Yorku i obnova hrama bili su i već prije tema razgovora u trojice vladika iz Amerike koji su o tome razgovarali s patrijarhom i sinodom u Beogradskoj patrijaršiji.

Pravoslavni vjernici iz New Yorka, u više su navrata iznijeli niz optužbi na račun vladike Irineja optužujući ga da je nezakonito trošio crkveni novac za obnovu hrama, a od patrijarha i Sinoda zahtijevali izuzimanje općine iz biskupske nadležnosti i predaju patrijarhu.

Za SPC i njegovu parohiju dodatni problem bio bi pitanje trošenja novca i sukoba s biskupom pred američkim sudom jer je skupina župljana poslala pismo upozorenja biskupu preko odvjetnika. To, prema američkom zakonu, prethodi tužbi.

image
Zoran Zestic/Tanjug/Cropix

Crkveni organi SPC-a će pročešljati trošenje novca vjernika za obnovu hrama i utvrditi zašto je cijena od 3,6 milijuna dolara, što je bila vrijednost prije izračuna, porasla na čak osam milijuna dolara.

Dva puta posljednje tri godine pobunu u župi izazvala je i smjena oca Živojina Jakovljevića. Zbog toga je velika grupa vjernika prosvjedovala ispred rezidencije vladika u New Yorku. Srpski hram na Manhattanu izgrađen je u gotičkom stilu prije gotovo 170 godina, a u vlasništvu je Srpske pravoslavne crkve od 1943. godine. Hram je kupljen od biskupske crkve u New Yorku. Srpski hram u New Yorku izgrađen je u gotskom stilu prije skoro 170 godina, a u vlasništvu je Srpske pravoslavne crkve od 1943. godine. Hram je otkupljen od Episkopalne njujorške crkve. U ovoj crkvi je 1943. godine održan posljednji oproštaj od velikana Nikole Tesle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 20:09