StoryEditorOCM
SvijetFEDERICO LOMBARDI, RAVNATELJ UREDA ZA MEDIJE SVETE STOLICE

Vatikan: Papa bi mogao u Niš

Piše PSD.
29. siječnja 2010. - 23:27

Ravnatelj vatikanskog Ureda za medije Federico Lombardi kazao je kako je vrlo ohrabrujuća izjava novog poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarha Irineja da je vrijeme za susret s papom Benediktom XVI.”, prenosi beogradski “Blic”.

- Izjava patrijarha o spremnosti na dijalog s Papom pokazuje veoma ohrabrujući, otvoren i ekumenski pristup, koji mi dočekujemo s velikom radošću. To je znak da će dijalog koji je počeo u vrijeme patrijarha Pavla, koji je i sam bio osoba koja je ohrabrivala, biti nastavljen s novim patrijarhom. Bilo bi lijepo ako bi on otišao još dalje, kako bismo se međusobno bolje upoznali i razmotrili sve mogućnosti za suradnju - kazao je Lombardi.

Naime, poglavar SPC-a ocijenio je nužnim mogući susret s poglavarom Rimokatoličke crkve papom Benediktom XVI. te dodao kako je došlo vrijeme za Papin dolazak u Srbiju, u Niš, gdje je rođen Konstantin, rimski car koji je Milanskim ediktom prvi proglasio slobodno ispovijedanje kršćanstva.

Kao termin za susret spominje se 2013. godina i obilježavanje 1700. godišnjice usvajanja Milanskog edikta. Lombardi je ocijenio da je svakako riječ o pozitivnoj mogućnosti, ali da još nema elemenata za predviđanje datuma susreta. Glasnogovornik Beogradske nadbiskupije otac Milutin Novaković za “Blic” je kazao da nije riječ ni o kakvim naglim zaokretima s dolaskom patrijarha Irineja na mjesto poglavara SPC-a te da je najava da bi Papi mogao biti upućen poziv došla kao plod višegodišnjeg dijaloga između Pravoslavne i Katoličke crkve.

Dodajmo kako je i konferencija za novinare sama povijesna jer srbijanski patrijarsi nisu dosada koristili ovu metodu komunikacije.

S. Horvat

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 08:42