StoryEditor

Uoči dolaska kineskog izaslanstva, Mađari privode izbjeglice s Tibeta

Piše PSD.
3. srpnja 2011. - 17:33
Uoči posjete velike kineske delegacije, na čelu s premijerom Wen Jiabaom, mađarske vlasti nastoje spriječiti prosvjede koji bi mogli baciti sjenu na ovaj događaj od kojeg se mnogo očekuje. Na primjer, pozivaju se Tibetanci koji žive u Mađarskoj u policiju za strance i tamo drže satima. Govori se o sumi od ukupno 12 milijardi eura koje bi Kina mogla investirati u Mađarskoj. Radi se, između ostalog, o kupovini obveznica mađarskog državnog duga što bi vladi u Budimpeštu omogućilo da makar ublaži zavisnost od investora sa Zapada.

No, Mađarska se Kini nudi kao vrata Europe i kao budući logistički centar kineskih tvrtki. Za Kinu je važno podići proizvodne kapacitete na teritoriju EU kako bi mogla svoje robe izvoziti u Uniju bez carina.
- Mađarska može biti zapadna vrata nove “željezničke ceste svile“ 21. stoljeća za što treba dograditi mađarske prometnice radi nastavljanja kinesko-ruskog koridora - stoji u programu vlade Viktora Orbana.

Mađarska ekonomija se, prema ovom programu, “ima uključiti na brzi razvoj Kine, Indije i drugih istočnoazijskih zemalja“, pa Budimpešta razmišlja o nastavljanju željeznice širokog kolosijeka (šireg od europskih standarda) iz Ukrajine do Dunava kao nastavku tog “svilenog puta“.

Orban, inače, dosta često govori o novom svjetskom poretku, padu Zapada i usponu Istoka, o istočnom vjetru koji Mađarska mora uhvatiti svojim jedrima. Nekritički stav prema Istoku u kontrastu je prema sve češćim kirtičkim stavovima iz Budimpešte prema Zapadu, posebno EU i SAD.


M.K.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 10:51