StoryEditor

Uhićeno više od 700 anti-Wall Street prosvjednika!

Piše PSD.
2. listopada 2011. - 12:18

Više od 700 anti-Wall Street prosvjednika uhićeno je u subotu u New Yorku kada su blokirali promet na Brooklynskom mostu prisiljavajući gradske vlasti da tu prometnicu zatvore na nekoliko sati.

- Više od 700 ljudi je uhićeno, većinom zbog remećenja javnog reda i mira - izbjavio je glasnogovornik newyorške policije (New York Police Department). Dodao je kako su neki pušteni kroz par sati dok će drugi u pritvoru provesti dan, dva ili će dobiti poziv na sud.

Do uhićenja je došlo nakon što je nekoliko stotina prosvjednika odlučio hodati po cesti i blokirati promet. Neki su poslušali upozorenja policije te su se maknuli dok su ih drugi ignorirali te ih je maknula policija.

'Okupirajte Wall Street', grupa inspirirana pro-demokratskim pokretom Arapsko proljeće, na svojoj je internetskoj stranici priopćio kako je uhićeno 'najmanje 50' prosvjednika. Policija navodi kako je uhitila one koji su smetali prometu dok su prosvjednici na pločniku mosta ostali netaknuti.

- Mi smo sve rase, spolovi i vjere. Mi smo većina, 99 posto. I više ne moramo sjediti u tišini - ističe Grupa.

Aktivisti pokreta 'Okupirajte Wall Street' već dva tjedna prosvjeduju protiv siromaštva i socijalne nejednakosti, visoke nezaposlenosti i svih oblika diskriminacije, globalnog zagrijavanja i genetski modificirane hrane, a financijsko-burzovni centar na Wall Streetu simbol je interesa protiv kojih se bore. Na popis stvari kojima su nezadovoljni dodali i policijsku brutalnost nakon što je stariji časnik iskoristio suzavac protiv četiri već privedena demonstranta.

Svoju solidarsnost s prosvjednicima deklarirali su već i neki sindikati poput Ujedinjene federacije nastavnika ili lokalnog Sindikata transportnih radnika 100 koji broji četrdesetak tisuća članova.

Također, u Bostonu je u subotu uhićeno 24 prosvjednika prilikom marširanja pred zgradom Bank of America.

Pobuna je kulminirala je ovog petka, kad je oko 2000 prosvjednika marširalo prema sjedištu policije, nakon što su policajci nekidan poprskali prosvjednike suzavcem.

A sve je počelo još u srpnju, kada je njujorška grupa pod nazivom “Opća skupština”, inspirirana prosvjedima u Madridu i Arapskim proljećem, počela organizirati okupljanja na javnim mjestima, koja su na kraju vodila do marša na Wall Street 17. rujna. Nakon što su otamo potjerani, prosvjednici su se utaborili u obližnjem parku, koji je postao njihovom bazom, a natpis “banke su spašene, a mi prodani” jednim od njihovih najjačih slogana.

(jl)
foto: afp

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 13:16