StoryEditor
Svijetsamo disciplina

U talijanskoj korona-kataklizmi ovaj podatak zvuči potpuno nadrealno: gradić s 40.000 Kineza najsigurnije je mjesto u državi. Evo u čemu je tajna

12. ožujka 2020. - 23:47

U posvemašnjoj talijanskoj korona-kataklizmi nadrealno zvuči podatak da u najvećoj kineskoj zajednici, koja inače napučuje industrijski gradić Prato, od početka epidemije nema ni jednog zaraženog opakom bolešću.

Vijest nam potvrđuje i liječnik opće prakse dr. Vladimir Brakus iz grada Como u Lombardiji, 40 kilometara sjeverno od Milana, koji navodi da Prato od samog početka epidemije slovi kao najsigurnije mjesto u Italiji, unatoč činjenici da u njemu živi više od 40 tisuća Kineza. Štoviše, mnogi od njih kinesku su Novu godinu dočekali u svojoj matičnoj zemlji.

Tajna je ovakve bilance u nevjerojatnoj kineskoj disciplini, koja inače odlikuje ovaj narod. Narod koji je upute o provođenju karantene, samoizolaciji i nevjerojatnom lancu podrške u globalnoj nevolji brzo uveo u uobičajeni način života.

– To je model koji se odmah trebao provoditi na osobnoj razini, i ja odgovorno tvrdim da bi na taj način ovaj stampedo i obolijevanja i smrti bio radikalno smanjen. Prato je nadaleko poznat kao kineski grad u kojem domaći Kinezi žive tradicionalno. Mnogi su svoju Novu godinu proveli u Kini, gdje su već prije nego što su vratili u Italiju prošli karantenu.

No, nije bila i jedina, jer i nakon dolaska u Prato opet su masovno ušli u još jednu izolaciju. Neki su ih imali i po tri. Čim jedan završi s karantenom, odmah uskače u lanac pomoći drugim obiteljima. Kad odlazi u nabavku, kupuje i za ostale i donosi im to pred vrata. Imaju nevjerojatan način samoobrane, isplaniran do kraja – veli dr. Brakus.

Brza kupnja

To je rezultiralo činjenicom da se zasad ne raspolaže podacima o oboljelim Kinezima iz Prata. U lokalnu bolnicu primljeno je sedam nekineskih pacijenata s težim i lakšim nuspojavama koji su se zarazili u drugim sredinama.

Talijanski tisak opisuje model ponašanja u Pratu primjerom stanovnika toga grada, gospodina Hua, prvog u stambenoj zgradi iz srca kineske četvrti koji je izišao iz svojevoljno proglašene dvotjedne karantene. Prvo što je učinio bilo je da je kupio goleme količine namirnica za svoju obitelj i još dvije koje žive odmah do njega. Talijani su to opisali kao fascinantan lanac solidarnosti i učinkovit kineski zid zaštite.

image
ilustracija/Shutterstock

– Imigranti imaju zdraviji početni zdravstveni temelj od našeg – veli i Renzo Berti, voditelj odjela za prevenciju ASL Toscana Centro, objašnjavajući kako su oni koji su mlađi i zdraviji manje izloženi napadu virusa.

"Čuvaj se, čuvat ću te", te se teze Kinezi odlično pridržavaju. Nakon izlaska iz karantene i u Pratu i u ostalim kineskim kolonijama, odmah se bacaju na brzu kupnju, kupujući uglavnom rižu, brašno i smrznutu hranu. I dok vani bjesni epidemija, uzrokovana i suludo djetinjastim i neodgovornim ponašanjem Talijana, oni odmah jure kući i kreću u novi val samoizolacije.

– Karantensko razdoblje obvezno je za sve Kineze, a uz nju je obvezna i zajednička podrška unutar zajednice, začinjena opsesivnom brigom o higijeni. Na povratku kući cipele i garderoba ostavljaju se vani. Kontakt se obavlja preko Wechata. U budističkom hramu nosimo rukavice od lateksa i kirurške maske.

Kad smo se vratili iz Codogna, gdje smo donirali 6000 maski domu za starije, dezinficirali smo se sedam puta herbicidnim sprejem, a tako smo dezinficirali i mobitele. Načelo opreza je ogromno, a posebice se odnosi na malu djecu. Brza izmjena informacija počela je još puno prije dolaska virusa u Europu, a to objašnjava mnoge spuštene kapke u restoranima i barovima – objasnio je učinkovitost NNNI modela jedan od talijanskih Kineza.

Dr. Brakus navodi i da Kinezi malo odlaze liječnicima moderne medicine, više se obraćaju svojim liječnicima koji prakticiraju tradicionalnu kinesku znanost. Ali zanimljivo je i to da se pet kineskih eksperata za liječenje korone ponudilo talijanskim vlastima na raspolaganje.

– Virus je došao iz Kine, no pokazao je kako mu se Kinezi mogu uspješno othrvati – veli dr. Brakus.

‘Imat ćemo ratnu situaciju‘

Dr. Vladimir Brakus navodi kako od utorka na području bivše crvene zone, lokacije gdje se pojavio prvi talijanski slučaj zaraze koronavirusom, nije bilo novoprimljenih zaraženih. No, zato je evidentirano puno umrlih na razini Lombardije.

Najveći je problem nedostatak prostora, jedinica za intenzivnu njegu, brzinski napravljenih izoliranih skloništa ili bolnica koje su Kinezi dizali u samo nekoliko dana. Uz prostor, nedostaje i stručnog osoblja.

– Sve zdravo medicinsko osoblje je na nogama, radi se do iznemoglosti, od nula do 24 sata. Ali nedostaje osoblja i prostora. Brojne kirurške dvorane pretvaraju se u jedinice intenzivne njege. Još uvijek problem držimo pod kontrolom, a plašimo se samo jednoga – dodatne eskalacije, zbog koje ćemo morati vršiti odabir.

To bi značilo da ćemo na aparate početi stavljati ljude koji budu imali veće šanse za preživljavanje. To znači da ćemo imati ratnu situaciju.

Nikome od nas to se ne sviđa – veli dr. Brakus, navodeći kako je guverner Lombardije zatražio da se dodatno pooštre mjere u regiji, što bi zatvorilo sve osim ljekarni i trgovina namirnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2022 01:25