StoryEditorOCM
Svijetnema posustajanja

U pozadini rata u Ukrajini, odvijaju se i druga vojna djelovanja u Europi: NATO se suočava s priličnim problemima, nije slučajno gdje se ovoga tjedna odvijaju dva važna sastanka

Piše PSD
28. studenog 2022. - 19:00
Francuska vojska u Rumunjskoj suočila se s velikim logističkim problemima, tenkovi su bili preteški za željeznicu, ceste i mostove (ilustracija)Daniel Mihailescu/AFP

U ratu u Ukrajini, osim sraza ruskih i ukrajinskih snaga, odvijaju se vojna djelovanja i u pozadini, posebno ona koja se tiču NATO saveza. 

Nije slučajnost da se šefice i šefovi diplomacije 30 zemalja članica NATO-a u utorak (29.11.) i srijedu (30.11.) sastaju upravo u Rumunjskoj. Na poziv rumunjskog ministra vanjskih poslova Bogdana Aurescua, oni će tako demonstrirati podršku istočnom krilu NATO-a i regiji na Crnom moru, koja je postala novo težište NATO-ovih aktivnosti nakon ruskog napada na Ukrajinu.

U proljeće 2022. Sjevernoatlantski savez je odlučio stacionirati četiri borbene skupine (takozvani "Battlegroups") u Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj.

Kao reakcija na rusku aneksiju Krima iz 2014. godine, već od 2017. borbene trupe na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 05:19