StoryEditorOCM
SvijetŠokirao svijet

U medije procurilo pismo pokojnog pape, otkriveno što ga je nagnalo na ostavku: Konstantno ga je mučila...

27. siječnja 2023. - 18:16

Pokojni papa Benedikt naveo je nesanicu kao glavni razlog za ostavku, stoji u njegovu pismu čiji sadržaj u petak prenosi njemački medij. Benedikta je od početka pontifikata gotovo "konstantno" mučila nesanica, stoji u pismu napisanom nekoliko tjedana prije njegove smrti na Silvestrovo.

U pismu svom biografu Peteru Seewaldu, koje je dospjelo u ruke njemačkog časopisa Focus, Benedikt je rekao kako su mu "jake" tablete koje mu je propisao liječnik omogućile da može ispunjavati dužnosti pape.

Ti lijekovi su, međutim, "došli do svojih granica", stoji u pismu od 28. listopada prošle godine.

Nesreća tijekom posjeta Meksiku i Kubi u ožujku 2012. ubrzala je njegovu odluku da odstupi. Prvoga jutra tijekom tog putovanja Benedikt je pronašao svoj rupčić "totalno natopljen krvlju".

"Vjerojatno sam udario u nešto u kupaonici i pao", piše Benedikt u pismu.

Nakon tog incidenta liječnik je zahtijevao smanjenu upotrebu tableta za spavanje i insistirao na tome da Benedikt na budućim putovanjima sudjeluje samo na jutarnjim događanjima.

Nijemcu je ubrzo postalo jasno da će se tih medicinskih ograničenja moći pridržavati samo "kratko vrijeme", što ga je navelo da 2013. objavi odlazak s dužnosti.

Benedikt, rođen kao Joseph Ratzinger, šokirao je svijet svojom objavom kojom je postao prvi papa u gotovo šest stotina godina koji se odrekao dužnosti.

Odredio si je titulu pape emeritusa i nastavio živjeti u Vatikanu, uz svog nasljednika Franju. Umro je na Staru godinu 2022., onemoćao od bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 19:43