StoryEditorOCM
Svijet‘Locked Shields‘

U Estoniji počela najveća vježba kibernetičke obrane u svijetu: ‘Prošla godina pokazala nam je koliko je to važno‘

Piše Hina
20. travnja 2023. - 00:03

Više od 3000 stručnjaka iz 38 zemalja sudjeluje od srijede u Tallinnu u najvećoj vježbi kibernetičke obrane u svijetu, priopćilo je NATO-ovo Središte izvrsnosti za suradnju u kibernetičkoj obrani, sa sjedištem u estonskome glavnom gradu.

Tijekom četverodnevne vježbe pod nazivom "Locked Shields", sudionici će štititi informatičke sustave "od napada u stvarnom vremenu i pripremati se za donošenje taktičkih i strateških odluka u kritičnim situacijama".

"Uz obranu sustava, timovi moraju prijavljivati incidente, donositi strateške odluke i rješavati forenzične, pravne i medijske probleme", navodi se u priopćenju.

"Locked Shields je vježba u kojoj se crveni napadači sučeljavaju s obrambenim plavim ekipama u koje ulaze zemlje članice NATO-ova Središta izvrsnosti za suradnju u kibernetičkoj obrani i partnerske zemlje", piše u priopćenju.

image
Raigo Pajula/Afp

"Prošla godina pokazala nam je koliko su važne snage za kibernetičku obranu", rekao je estonski ministar obrane Hanno Pevkur, prenosi se u priopćenju u kojemu se spominje ukrajinski sukob.

"Ukrajina ima solidne digitalne vještine, što znači da čak i u vrijeme rata može pružati glavne digitalne usluge", dodao je, istaknuvši da su "vježbe poput ove (...) iznimno važne za trajnu otpornost".

Središte izvrsnosti za suradnju u kibernetičkoj obrani, otvoreno u Tallinnu 2010., institut je za istraživanje i uvježbavanje akreditiran pri NATO-u, a bavi se obukom, konzultacijama i istraživanjem na polju kibernetičke obrane.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:40