StoryEditorOCM
SvijetTERORIZAM

U američkim vojnim bazama u Europi dignuta razina zaštite, strahuje se od najgoreg: Ovo nismo vidjeli namanje 10 godina

Piše vijesti sd
30. lipnja 2024. - 19:57

Nekoliko američkih vojnih baza diljem Europe stavljeno je u stanje povišene pripravnosti tijekom vikenda. Dvojica američkih dužnosnika su otkrili da je razina zaštite podignuta zbog zabrinutosti da bi teroristički napad mogao ciljati američko vojno osoblje ili objekti, piše CNN.

Baze, uključujući onu u Stuttgartu u Njemačkoj, gdje je sjedište američkog Europskog zapovjedništva, podigle su u nedjelju razinu pripravnosti na stanje zaštite snaga "Charlie", rekli su dužnosnici.

Prema američkoj vojsci, taj se status "primjenjuje kada se dogodi incident ili se primi obavještajni podatak koji ukazuje na neki oblik terorističke akcije ili ciljanja na osoblje ili objekte".

Jedan od američkih dužnosnika, koji je stacioniran u bazi u Europi, rekao je za CNN da ovu razinu prijetnje nisu vidjeli "najmanje 10 godina" i da to obično znači da je vojska primila "aktivnu-pouzdanu prijetnju".

Glasnogovornik američkog zapovjedništva za Europu, Cdr. Dan Day, odbio je komentirati specifične razine zaštite snaga, ali je rekao za CNN da USEUCOM "konstantno procjenjuje niz čimbenika koji utječu na sigurnost američke vojne zajednice u inozemstvu".

image

ILUSTRACIJA

AFP

Nije jasno koji su obavještajni podaci pokrenuli pojačanu sigurnost, ali europske su vlasti upozorile na potencijalnu terorističku prijetnju na kontinentu, posebno uoči Olimpijskih igara u Parizu u srpnju i tijekom aktualnog Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj, piše CNN.

Njemačka vlada dovela je 580 međunarodnih policajaca da pomognu u sigurnosti zajedno s njemačkim policajcima.

Ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser rekla je da se pripremaju za sve zamislive opasnosti, od islamističkog terora do nasilnih kriminalaca i huligana.

Francuska se također pripremila na mogućnost potencijalne terorističke prijetnje na Olimpijskim igrama koje počinju za manje od mjesec dana. Prema informacijama iz američkog veleposlanstva u Francuskoj, ta država je od ožujka podigla svoj nacionalni sigurnosni sustav uzbunjivanja na najviše razinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 20:06