StoryEditorOCM
Svijetopojni miris novca

U Afganistanu se vlasti mijenjaju, ali proizvodnja opijuma ostaje: ove je godine proizvedeno 6800 tona, osam posto više nego prošle godine

Piše PSD
13. prosinca 2021. - 21:10

Uzgajanje opijuma kao ljekovite biljke u Afganistanu i u toj regiji ima dugu tradiciju. Zasječene nedozrele glavice bijelog maka daju mliječni sok čijim sušenjem nastaje sirovi opijum. To je efikasno sredstvo protiv jakih bolova. Opijum danas služi uglavnom kao opojna droga ili za proizvodnju još jačih narkotika kao što je heroin. Ured Ujedinjenih naroda za suzbijanje trgovine opijatima i kriminala (UNODC) procjenjuje da je u Afganistanu do kraja sezone u lipnju proizvedeno 6.800 tona opijuma, što je osam posto više nego prošle godine.

Prema podacima tog ureda ove godine će se u poslu s opijumom u Afganistanu obrnuti između 1,8 i 2,7 milijardi američkih dolara, što je desetina ukupnog ekonomskog učinka te zemlje. U izvještaju Ujedinjenih naroda kaže se da je dolazak talibana na vlast doveo do porasta nesigurnosti, a time i do porasta proizvodnje opijuma. Iz Afganistana potječe do 90 posto svjetske proizvodnje opijuma.

image
Iskorjenjivanjem proizvodnje opijuma talibani bi izgubili važnu podršku u seoskim područjima
AFP

"Proizvodnja opijuma u Afganistanu će i dalje rasti. Uzgajanje opijuma je siguran izvor prihoda za seljake i mnoge nezaposlene ljude, koji se sada iz gradova vraćaju u svoja sela“, kaže bivši časnik afganistanske vojske u telefonskom razgovoru za Deutsche Welle  Matthias von Hein.

On je do dolaska talibana na vlast bio u specijalnoj postrojbi afganistanske vojske, čija je zadaća bila borba protiv kriminala povezanog s opijatima. Uzevši u obzir najnovije slučajeve smaknuća i otmica bivših pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti, on ne želi da mu se spominje ime.

Opijum donosi 60 posto prihoda 'talibanskog proračuna'

"Tada nismo sve imali pod kontrolom", priznaje ovaj časnik. "Prije svega u zabačenim krajevima talibani su imali veći utjecaj i štitili su seljake koji su uzgajali opijumski mak. Ako talibani to žele, oni mogu smanjiti proizvodnju opijuma, jednom su to pokazali.“

Za vrijeme prve talibanske vladavine od 1996. do 2001. oni su nametnuli zabranu proizvodnje narkotika, pa je ona 2001. pala na svega 185 tona. Poslije pada talibana, krajem 2001., ponovo je naglo porasla proizvodnja opijuma.

image
Zaštitnici afganistanskog posla s narkoticima bili su svi, i talibani, vladini službenici i zapadne trupe
Noorullah Shirzada/AFP

Talibani su najavili da će se boriti protiv proizvodnje i prodaje droge. Poslije preuzimanja vlasti u kolovozu čak su izjavili da će proizvodnju opijuma svesti na nulu. Međutim, devedesetih su, za vrijeme prve vladavine, takvom politikom izgubili simpatije i podršku u seoskim područjima. Kao teroristička milicija ponovo su se uključili u posao s narkoticima, pa su prema američkim vladinim izvorima 60 posto svojih prihoda osiguravali iz uzgoja i prodaje opijuma.

Thomas Ruttig iz "Afganistanske analitičke mreže“ ne vidi samo talibane kao isključive zaštitnike afganistanskog posla s narkoticima u posljednjim godinama: "Prethodna vlada se s talibanima borila za utjecaj u seoskim predjelima, a mnogo njezinih ljudi je bilo uključeno u posao s drogama."

Ovaj stručnjak za Afganistan kaže da oni nisu jedini: "Zapadne trupe su bile povezane s raznim gospodarima rata, zapovjednicima, vladinim službenicima, za koje su čak znali da su uključeni u krijumčarenje narkotika, a poduzimali su nešto protiv toga samo u rijetkim pojedinačnim slučajevima." Prema Ruttigu ne može se shvatiti ozbiljno najava talibana da će potpuno iskorijeniti proizvodnju opijuma. "Oni ne mogu i ne žele to provesti, jer bi time izgubili važnu podršku u seoskim područjima", piše Deutsche Welle.

image
Posao s opijumom čini desetinu ukupnog ekonomskog učinka Afganistana
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 11:06