StoryEditorOCM
Svijetobveze ostaju

Twitter napustio dobrovoljni kodeks EU-a o borbi protiv dezinformacija; ‘Možete bježati, no ne možete se sakriti‘

Piše Hina
27. svibnja 2023. - 08:54
An effigy of Elon Musk is seen with a Twitter logo on a mobile device in this photo illustration on 24 May, 2023 in Warsaw, Poland. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto/NurPhoto via AFP)Jaap Arriens/Nurphoto Via Afp

Društvena mreža Twitter povukla se iz dobrovoljnog kodeksa Europske unije o suzbijanju dezinformacija na internetu, objavila je Europska komisija.

Povjerenik Komisije za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je da Twitter napušta dobrovoljni Kodeks dobre prakse o suzbijanju dezinformacija. "No, obveze ostaju. Možete bježati, no ne možete se sakriti", napisao je Breton na Twitteru kasno u petak.

Kodeks uključuje obvezu praćenja političkog oglašavanja, prestanak financiranja autora dezinformacija i suradnju s organizacijama za provjeru točnosti (fact-checking).

Breton je rekao da će borba protiv dezinformacija biti pravna obaveza prema takozvanom Aktu o digitalnim usluga koji stupa na snagu od 25. kolovoza.

Novi zakon također znači da će tvrtke morati moderirati svoje platforme i uklanjati štetan sadržaj poput dezinformacija te uvesti protokole kako bi se blokiralo njihovo širenje. Tvrtke također moraju povećati transparentnost glede odnosa prema svojim korisnicima i pojednostaviti ugovore s njima.

"Naši će timovi biti spremni za provođenje (zakona)", napisao je Breton.

Twitter i druge društvene mreže, uključujući TikTok, Metu i Google, potpisali su dobrovoljni kodeks 2018.

Komisija je u veljači objavila izvješća o tome kako platforme implementiraju kodeks i istaknula da Twitter nije pružio "specifične informacije ni ciljane podatke" vezane uz obveze o transparentnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 12:18