StoryEditorOCM
Svijet‘SAMO OVAJ PUT...‘

Trumpove riječi izazvale šok i sablazan: ‘Je li on to najavio uvođenje diktature?!‘

Piše Vijesti SD
28. srpnja 2024. - 10:03

"Kršćani, izađite na izbore i glasujte! Samo ovaj put, više to nećete morati činiti", poručio je Donald Trump svojim simpatizerima u petak na stranačkom skupu na Floridi kojeg je organizirala desničarska skupina Truning Point Action.

Uz desnu ruku položenu na prsa, okupljenima je obećao da će ‘‘srediti‘‘ da više ne moraju na izbore. Nakon te Trumpove izjave, izrečene nedaleko od njegove rezidencije Mar-a-Lago, podigle su se mnoge obrve.

"Ovo nije spontani kršćanski nacionalizam. On ovdje govori o kraju naše demokracije i ustoličenju kršćanske nacije", komentirao je na platformi X Andrew L. Seidel, odvjetnik specijaliziran za ustavna i ljudska prava. Oglasili su se mnogi pa tako i NBC-jeva komentatorica Katie Phang.

"Drugim riječima, Trump nikada neće napustiti Bijelu kuću ako ga ponovno izaberu za predsjednika", izjavila je, piše The Guardian, prenosi Dnevnik.hr.

Trumpove indirektne najave diktature dolaze nekoliko mjeseci nakon što je izjavio da će diktatorom biti ‘‘od prvog dana‘‘, a i ranije je izražavao divljenje prema autoritarnim vođama poput Vladimira Putina, Viktora Orbana ili Kim Jong-una.

Stručnjaci za autoritarne režime upozoravaju da Trumpa treba shvatiti ozbiljno kada govori na ovaj način. Čak je i Joe Biden, koji se povukao iz utrke za Bijelu kuću, ranije poručivao da republikanski kandidat Trump predstavlja egzistencijalnu prijetnju američkoj demokraciji.

Trumpovi simpatizeri takvu su retoriku smatrali krivom za atentat na njega na skupu u Pennsylvaniji ranije u srpnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 01:41