StoryEditorOCM
Svijetveliko istraživanje

Objavljena najutjecajnija anketa: Donald Trump u malom vodstvu. Svi čekaju debatu

Piše Vijesti SD
8. rujna 2024. - 17:07

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris i bivši predsjednik Donald Trump gotovo su izjednačeni u novom velikom anketnom istraživanju.

Prema anketi koju su proveli The New York Times i Siena College, među vjerojatnim biračima Trump osvaja 48 posto, a Harris 47 posto glasova. Rezultati su slični onima u anketi koja je provedena u srpnju, odmah nakon što je aktualni predsjednik Joe Biden odustao od utrke za reizbor, prenosi Politico.

Harris i Trump suočit će se u utorak navečer po američkom vremenu u debati na ABC Newsu, što jedina dosad dogovorena debata između dvoje kandidata. 28 posto vjerojatnih glasača izjavilo je u anketi kako moraju saznati više o Harris, u usporedbi s 9 posto onih koji su rekli da moraju saznati više o Trumpu.

Dodatno, 47 posto vjerojatnih birača smatra Harrisa previše liberalnom, dok 32 posto vjerojatnih glasača smatra Trumpa previše konzervativnim.

Anketa NY Times/Siena jedna je od rijetkih visokokvalitetnih nacionalnih anketa koje nisu pokazale da su izgledi Harris porasli nakon brzog osvajanja demokratske nominacije i krunidbe na nominacijskoj konvenciji stranke prošlog mjeseca u Chicagu.

NY Times piše kako je ovo prvi put da je Trump imao barem nominalno vodstvo u "velikom nestranačkom nacionalnom istraživanju" u zadnjih mjesec dana. Istraživanje NY Timesa odigrala su iznimno važnu ulogu u američkoj politici posljednjih godina jer se o njima izvještavalo više nego o bilo kojem drugom nacionalnom istraživanju. 

(Anketa je provedena među 1695 registriranih birača između 3. i 6. rujna. Pogreška ankete je +/- 2.8 postotnih bodova među vjerojatnim glasačima).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 01:49