StoryEditorOCM
Svijetizravan napad

Trump na suđenju napravio cirkus, sudac prvo inzistirao da ga smire, a onda digao ruke: ‘Kontrolirajte ga!‘

Piše Tea Trubić/JL
7. studenog 2023. - 17:28

Donald Trump ovoga je ponedjeljka u njujoršku sudnicu doveo cirkus dostojan zasebnog reality showa. Bivši je predsjednik bio primoran svjedočiti u sklopu jednog od slučajeva koji se protiv njega trenutačno vode, onoga zbog navodnog napuhavanja vrijednosti svog poslovnog carstva, a vrijeme pred govornicom odlučio je iskoristiti za izravne napade na suca, tužiteljstvo, demokrate i aktualnu administraciju Bijele kuće.

- Ovaj sud je prevara, a ne ja! - uzviknuo je optuženik, dodavši kako mu je ponajviše žao suca "koji je objeručke prihvatio serviran politički lov na vještice u režiji pomahnitalih demokrata".

Sudac Arthur Engoron, zadužen za slučaj koji je protiv Trumpa inicirala tužiteljica Letitia James, u više je navrata morao opomenuti bivšeg predsjednika, ali i njegov odvjetnički tim.

- Ovo nije predizborni skup, lijepo vas molim da kontrolirate svog klijenta! - upozorio je Engoron Trumpova odvjetnika Chrisa Kisea, koji je Trumpove izljeve bijesa ocijenio "genijalnima".

- Sud bi trebao čuti sve što moj klijent ima za reći o slučaju koji je protiv njega iniciran - hladnokrvno je objasnio sucu.

Trumpovi su verbalni ispadi u jednome trenutku toliko izmaknuli kontroli da je sudac digao ruke od pokušaja da u sudnicu uvede red, pa je šutke odslušao napade bivšeg predsjednika. No, treba istaknuti činjenicu da je riječ o civilnom slučaju, što znači da o Trumpovoj sudbini neće odlučivati porota, već upravo sudac kojeg optuženik toliko vrijeđa.

- Ovo je izuzetno nepošteno suđenje. Jako, jako nepošteno! Nadam se da javnost gleda - rekao je Trump, kojeg savezna država New York u ovome slučaju tereti da je napuhao vrijednost svoje kompanije kako bi obmanuo bankare i investitore, zbog čega tužiteljstvo traži odštetu u iznosu od 250 milijuna dolara i doživotnu zabranu poslovanja u New Yorku.

- Dobro, jeste li sada konačno gotovi? - zapitao je tužitelj Kevin Wallace nakon Trumpove bizarno duge litanije napada na sud, demokrate, Bidenovu Bijelu kuću i "duboku državu" koja ga tereti za izmišljene zločine. A onda ga je uhvatio u laži izrečenoj pod prisegom.

- Gospodine Trump, primijetili smo da niste podmirili financijska izvješća za 2021. Zašto? - upitao je.

- Bio sam suviše zaposlen u Bijeloj kući, pa nisam imao vremena. - odgovorio je bivši predsjednik.

- Gospodine Trump, vi niste bili predsjednik 2021., je li to točno? - upitao je tužitelj, nakon čega je Trump skrušeno priznao kako nije, jer je početkom te godine dužnost prepustio novoj administraciji Joea Bidena.

U ovom su slučaju već svjedočili Trumpovi sinovi Donald mlađi i Eric, a sljedećega bi se tjedna za govornicom mogla pojaviti i kći Ivanka, koja je vrlo domišljato pokušala izbjeći uplitanje u cijelu priču; sucu je kazala da nema kome ostaviti djecu te je tražila izuzeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:21