StoryEditorOCM
SvijetPROFIL

Tko je bio Stepan Bandera, ukrajinski i Ante Pavelić i Draža Mihailović, na čiju je 114. godišnjicu rođenja Vrhovna Rada na Twitteru objavila post koji je razbjesnio Poljake?

Piše Damir Pilić
6. siječnja 2023. - 15:38
Proslava 114. obljetnive rođenje Stepana Bandere pred njegovim spomenikom u Lavovu  Pavlo Palamarchuk/Anadolu Agency Via Afp

Čvrsto savezništvo Poljske i Ukrajine, iskovano od samog početka ruske agresije na potonju zemlju, dovedeno je u kušnju 1. siječnja nepromišljenom ukrajinskom upotrebom Twittera.

Naime, tog je dana Vrhovna Rada na svojoj službenoj Twitter stranici obilježila 114. godišnjicu rođenja ukrajinskog nacionalista Stepana Bandere, a tu je gestu sutradan oštro kritizirao poljski premijer Mateusz Morawiecki, poručivši saveznicima u Kijevu da je veličanje Bandere “neprihvatljivo”.

– Izuzetno smo kritični prema bilo kakvom veličanju ili čak i podsjećanju na Banderu, tu ne može biti nijansi. Vrhovna Rada priziva osobu koja je bila ideolog kriminalnih vremena – rekao je Morawiecki za poljsku agenciju PAP, dodavši da je tijekom Drugog svjetskog rata bilo “užasnih ukrajinskih zločina”, ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:45