StoryEditorOCM
Svijetprotuofenziva

Tajni američki i NATO planovi za Ukrajinu procurili u javnost: ‘Ovo će pomoći ruskim stratezima..‘

Piše Vijesti SD
7. travnja 2023. - 08:17

Povjerljivi ratni dokumenti s tajnim planovima SAD-a i NATO-a za jačanje ukrajinske vojske u osvit planirane kontraofenzive protiv ruskih snaga ovog tjedna su osvanuli na - društvenim mrežama. Potvrdio je to visoki dužnosnik američke administracije.

Pentagon istražuje tko bi mogao biti krivac za curenje tajnih dokumenata koji su objavljeni na Twitteru i Telegramu, piše The New York Times.

NYT navodi kako vojni analitičari smatraju kako su dokumenti objavljeni ipak u ponešto promijenjenom sadržaju u odnosu na ono što se nalazilo u originalima. Naime, čini se da su u verziji koja je izašla na društvene mreže uveličavane američke procjene ukrajinskih gubitaka, a jednako suspektno su umanjenje i procjene Pentagona o ruskim gubicima. Takav modus operandi upućuje da bi iza svega mogla stajati Moskva ili barem akteri povezani s kremaljskim strukturama, navode analitičari.

Ipak, niz informacija koje su dokumenti otkrili, a za koje se ne čini da su naknadno "obrađene", a među kojima su i grafovi s brojem dostavljenih oružja, procjena snaga jedinica, kao i niz drugih planova, predstavlja veliku povredu sigurnosti u američkim obavještajnim strukturama, piše Jutanji list. 

Bidenovi dužnosnici trude se ukloniti te dokumente s društvenih mreža, ali čini se da u tome nisu uspjeli.

- Svjesni smo što se dogodilo i bavimo se ovim pitanjem, kratko je rekla zamjenica glasnogovornika Pentagona Sabrina Singh.

Dokumenti koji su izašli u javnost ne donose konkretne planove za ukrajinsku protuofenzivu, to jest ne navode kada i gdje točno Kijev namjerava napasti ruske snage. Također, riječ je o dokumentima koji su stari najmanje pet tjedana te samim time predstavljaju pogled na stanje na bojištu, kao i na ukrajinske potrebe, kakvim su ga Amerikanci vidjeli 1. ožujka, navodi NYT.

No, ruskim ratnim stratezima, analitičarima i obavještajcima ovi dokumenti svejedno daju itekako vrijedan uvid u razmišljanje ukrajinskih saveznika. Na primjer, u dokumentu se navodi razina potrošnje projektila za moćni američki raketni sustava HIMARS, a koji je od pojave na bojištu u Ukrajini sredinom prošle godine itekako namučio Ruse (uništavanjem spremišta streljiva, infrastrukture i tako dalje). Pentagon dosad nije otkrivao javno koliko brzo Ukrajinci troše projektile za HIMARS - što ovaj dokument navodi.

Nadalje, jedan od dokumenata sumirao je raspored treninga za 12 ukrajinskih brigada, od kojih su devet trenirale američke i NATO snage. Isti dokument spominje i kako bi njima trebalo 250 tenkova i 350 oklopnih vozila.

Vojni analitičari su za New York Times rekli kako je teško ocijeniti kakav će efekt objava ovih dokumenata imati na stanje na prvoj liniji fronte - kako tijekom sadašnjih bitaka, tako i tijekom onih koje slijede narednih mjeseci. Naime, nedavna ruska ofenziva nije ni blizu polučila rezultatima koje je Moskva očekivala (pričalo se kako je Putin naredio generalima zauzimanje cijelog Donbasa do kraja ožujka), a zapadni analitičari nisu sigurni koliko je uopće "snage" ostalo ruskoj armiji da odgovori na očekivanu ukrajinsku protuofenzivu ili pokrene neku svoju.

I dok je i dalje nejasno kako su dokumenti završili na društvenim mrežama, prilično je indikativno da se dijele na proruskim kanalima, smatraju analitičari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 09:40