StoryEditor
SvijetKFOR POJAČAO SNAGE

Tadić "ne isključuje" mogućnost nemira na Kosovu

Piše PSD.
30. travnja 2012. - 18:29

Dosadašnji srbijanskipredsjednik i sadašnji predsjednički kandidat vladajuće srbijanskeDemokratske stranke Boris Tadić izjavio je kako ne isključuje mogućnostnemira na Kosovu u vrijeme predstojećih srbijanskih izbora.

"Nažalost, ne isključujem tu mogućnost. Nikako ne bi bilo dobro da se todogodi i međunarodne bi snage morale osigurati mir i sigurnost. Zato jeKFOR pojačao svoje snage na Kosovu i Metohiji", rekao je Tadić urazgovoru za beogradski dnevnik "Blic" od ponedjeljka, nakon što jeupitan očekuje li nemire na Kosovu u vrijeme izbora.

U Srbiji će se 6. svibnja održati parlamentarni i pokrajinskiizbori, a za isti datum predsjednica srbijanskog parlamenta raspisala jei lokalne izbore, obuhvativši njima i Kosovo.

Kosovski je parlament potom donio rezoluciju kojom zabranjujeodržavanje srbijanskih parlamentarnih i lokalnih izbora na teritorijuKosova, a predsjednik kosovskog parlamenta Jakup Krasniqi izjavio je daće srbijanski izbori na području Kosova biti silom spriječeni bude lipotrebno.

Srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović sredinom travnjaizjavio je kako Srbija neće organizirati lokalne izbore na Kosovu,potvrdivši kako je od međunarodne misije UNMIK-a, u čijoj je nadležnostiorganiziranje lokalnih izbora na Kosovu, dobiven negativan odgovorvezano uz održavanje tih izbora.

Bogdanović je za srbijansku agenciju Tanjug izjavio kako Srbijane želi ni na koji način kršiti Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti UN-ate dovoditi u opasnost Srbe naseljene južno od rijeke Ibra na Kosovu.

Rijeka Ibar, koja dijeli Kosovsku Mitrovicu na sjeverni diovećinski nastanjen Srbima i južni u kojemu pretežito žive Albanci,istodobno se smatra crtom koja simbolično razdvaja sjever Kosova,naseljen pretežito Srbima, od ostatka Kosova, gdje žive većinom Albanci.

Bogdanović je također kazao kako nisu dobre najave da će u dvije(od četiri) općine naseljene Srbima na sjeveru Kosova biti održanilokalni izbori te je, uputivši apel da se odustane od provođenjalokalnih izbora na sjeveru Kosova, ustvrdio kako nitko nema pravo kršitiRezoluciju 1244.

Kada je riječ o srbijanskim predsjedničkim i parlamentarnimizborima, oni će, kako u ponedjeljak izvješćuju beogradski mediji, naKosovu biti provedeni u suradnji s Organizacijom za europsku sigurnost isuradnju (OESS), jer se bez suradnje s tom misijom ne može jamčitisigurnost ljudi uključenih u izborni proces.

Članovi srbijanskog državnog izbornog povjerenstva bit će uopćini Raška na jugu Srbije, odakle će izborni materijal biti upućen naKosovo, a odatle će, po završetku glasovanja, kutije s glasačkimlistićima biti vraćene u Rašku na brojanje glasova.

OESS će, kako se navodi, biti zadužen za sigurnost kada je riječ oprebacivanju izbornog materijala od granice Srbije i Kosova do biračkihmjesta na Kosovu, kao i od biračkih mjesta na Kosovu do granice premaSrbiji, pošto glasovanje bude završeno. Dodaje se kako će, na prijedlogsrbijanskog ministarstva za Kosovo, izborno povjerenstvo odreditibiračka mjesta na teritoriju Kosova, pri čemu će u obzir biti uzetesigurnosne okolnosti na Kosovu.

Prištinski dnevnik na albanskom jeziku "Zeri" u ponedjeljak pišekako bi održavanje srbijanskih izbora na Kosovu moglo ugroziti tamošnju"sigurnosnu ravnotežu", jer su kosovske institucije spremneintervenirati ukoliko OESS "izda" službenu Prištinu i omogući održavanjelokalnih srbijanskih izbora.

Dodaje se kako je službena Priština zabrinuta da bi kosovski Srbimogli iskoristiti logistiku OESS-a da, uz predsjedničke iparlamentarne, održe i lokalne izbore te da je, ukoliko se to dogodi,kosovska vlada odlučna upotrijebiti silu kako bi spriječila održavanjesvih srbijanskih izbora na cijelom području Kosova.

                                                                                                                                                                  (H), foto: afp

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2022 12:50