StoryEditorOCM
Svijetsramotan ispad

Ivica Dačić divljao u New Yorku, žestoko napao kosovsku veleposlanicu: Ajde bre, glupi ste koliko ste teški!; Citaku sve objavila na Twitteru, oglasio se i jedan od najbogatijih Albanaca

Piše Anita Belak-Krile
11. lipnja 2019. - 12:55
dacic_mvep9-110315

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izazvao je incident nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a kada je verbalno izvrijeđao veleposlanicu Kosova pri UN-u Vloru Citaku.

- Ajde, bre, glupi ste koliko ste teški! – odbrusio joj je ljutiti Dačić na izlasku.

Na sjednici Vijeća sigurnosti jedna od tema bilo je pitanje Kosova, a veleposlanica Vlora Citaku govorila je o ugnjetavanju Albanaca na Kosovu i stjecanju neovisnosti Kosova. Između ostalog je rekla kako je to zapravo bila 'dekolonizacija'. A upravo ta konstatacija o dekolonizaciji izazvala je Dačićev bijes.

- Nakon sjednice, dok sam pričala s izaslanstvima SAD-a i Velike Britanije, šef srpske diplomacije prišao mi je i počeo vikati na mene i vrijeđati. Rekao mi je: Ti s kojima s sjediš su vaši kolonizatori – poručila je Citaku, i na svom Twiteru objavila i snimku incidenta.

 

 

 

Na snimci se čuje da joj ministar Dačić sa nekoliko metara udaljenosti kaže: "ti, što sjediš s njima su tvoji kolonizatori".

Ona je na to odgovorila Dačiću na engleskom jeziku, a ovaj joj je odbrusio:

- Ajde, bre, glupi ste koliko ste teški!

Dačić se nije mogao smiriti, kasnije je novinarima izjavio da su izjave kosovske veleposlanice sramotne.

- Pa to je bezobrazluk! Kako netko može koristit taj izraz pred kolonijalnim silama koje su imale kolonije diljem svijeta, pred afričkim, južnoameričkim i azijskim zemljama koje su se oslobađale od kolonijalizma – zgražao se Dačić nakon sjednice.

Pozvao je Citaku da dokaže da su albanski spomenici na Kosovu postojali u 13. i 14. stoljeću.

- Kada mi donese jedan povijesni spomenik albanskog porijekla iz 13. ili 14. stoljeća sa Kosova, kad mi pokaže jedan spomenik iz tog razdoblja, onda bih mogao reći da su Albanci bili tu u to vrijeme. Ali reći za Srbe da su kolonizatori, da su vladali, a ne živjeli na Kosovu, to je bezobrazluk – žestio se Dačić.

Kosovski šef diplomacije Badxet Pacoli koji je inače jedan od najbogatijih Albanaca također je na svom Twitteru podijelio snimku na kojoj se vidi svađa.

- Srbijanski ministar Dačić je dobar za kazalište, ali prilično loš za diplomatsko ponašanje. Njegovo ponašanje prema veleposlanici Vlori Citaku je sramotno. Da, već 20 godina uživamo u slobodi od srpskog kolonijalnog i aparthejda. To je gotovo, Kosovo je nezavisno. Točka! - napisao je Pacoli.
 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2023 22:54