StoryEditorOCM
Svijetagent orange

Svi su radili u istoj zgradi, danas umiru od zloćudnih bolesti. Dosad neviđeni dokument otkriva strašan podatak

Piše Vijesti SD
10. rujna 2024. - 09:02

Pleme Shoshone-Paiute s indijanskog rezervata Duck Valley već dugo se suočava s onečišćenjem zemlje i vode.

Godinama su plemena sumnjala da su raširene bolesti i smrtni slučajevi uzrokovani rakom povezani s dvije zgrade u vlasništvu i pod upravom Američkog ureda za indijanska pitanja (BIA). Gorivo, herbicidi i druge kemikalije izlijevale su se na zemljane podove sada zatvorenih ili srušenih objekata.

Početkom ove godine, BIA je otkrila desetljećima star dokument u kojem se usputno spominje Agent Orange, što sugerira da je vlada možda bila više uključena u kontaminaciju zemljišta nego što se prethodno znalo, ovaj put oko irigacijskih kanala. Zajednica još uvijek čeka odgovore.

Sveti teren, sada onečišćen

Owyhee je jedini grad u rezervatu, gdje snijegom prekriveni planinski vrhovi nadvisuju dolinu s raštrkanim kućama i rančevima, gotovo 100 milja (161 kilometar) udaljenim od najbližih semafora. Okružena dubokim kanjonima Nevade i ravnicama Idaha, dolina je dom "Sho-Pais" plemena, čiji su preci bili prisilno nastanjeni na tom području od strane savezne vlade.

Generacijama su nasljeđe i život mještana bili usmjereni na uzgoj stoke tijekom cijele godine. Mnogi od otprilike 1.800 stanovnika i dalje koriste iste ljekovite biljke i prakticiraju iste ceremonije kao i njihovi preci pokopani ispod njih.

Predstavnici BIA i Američke agencije za zaštitu okoliša (EPA) posjetili su rezervat nedavno, 7. kolovoza, kako bi razgovarali o onečišćenju i pregledali izvještaj u kojem se spominje Agent Orange. Akcija ne može doći dovoljno brzo za članove plemena koji tvrde da su prijašnji pokušaji čišćenja od strane savezne vlade bili bez hitnosti i smjera.

"Ljudi umiru. I ne znam što čekaju," rekao je predsjednik plemena Brian Mason.

Prvo izlijevanje, zatim potencijalno prskanje

Povijesno gledano, većina ekoloških opasnosti u Owyheeju povezuje se s dvije zgrade BIA koje su sada zatvorene ili srušene.

Godine 1985., u napuštenoj radnji za navodnjavanje, oko 8.000 galona loživog ulja iscurilo je iz cjevovoda pored dvotračne ceste koja služi kao glavna prometnica u tom području. Uzorci uzeti iz pumpi, tla i odvoda oko zgrade otkrili su mješavinu opasnih kemikalija koje su bile pohranjene unutra, uključujući otpadno ulje, arsen, bakar, olovo i kadmij, zajedno s dva herbicida koja čine Agent Orange.

Racheal Thacker, tehničarka za pesticide i kruti otpad iz plemena, rekla je da tadašnji stanovnici vjerojatno nisu bili svjesni opasnosti povezane s rukovanjem kemikalijama koje su bile pohranjene tamo. Tada, kako je rekla, radnici BIA nisu imali stručnost ni resurse za identificiranje zagađivača u tlu.

Godine 1995. EPA je naredila BIA da prestane ispuštati benzin, baterije i druge tekućine na zemljani pod zgrade za održavanje, rekavši da je praksa neprikladna, ugrožava opskrbu podzemnim vodama i može ugroziti zdravlje članova plemena. Posljedice takvog odlaganja bile su dugotrajne. Zgrada je u međuvremenu srušena i ograđena.

U izjavi za AP, BIA je navela da je od 1999. godine opsežno proučavala tlo i podzemne vode na rezervatu i očistila bunare koji se koriste za pitku vodu. Agencija je također izjavila da je bilo koje naftno zagađenje u tlu sigurno te da surađuje s plemenom na drugim sanacijskim mjerama.

Veza između toksina i smrti uzrokovanih rakom

Za zajednicu postoji jasna poveznica između prošlih zagađivača i izraženog broja slučajeva raka i drugih bolesti.

Mason je te sumnje potvrdio u izjavi ranije ove godine. Stao je za govornicu i bez uvijanja izjavio da je BIA dodatno otrovala plemensko zemljište. Kemikalije iz Agent Orangea intenzivno su prskane uz kanale, rekao je, te zatražio od vlade da brzo reagira.

Zdravstveni stručnjaci kažu da je gotovo nemoguće sa sigurnošću reći da je okoliš utjecao na dijagnoze i smrti od raka — pogotovo bez robusnih podataka.

Plemenska zdravstvena klinika evidentirala je više od 500 bolesti od 1992. godine koje bi mogle biti rak, i pokušava razdvojiti podatke rezervata kako bi utvrdila koji su bili najčešći tipovi. Prijelaz posljednjih godina s papirnatih na elektroničke zapise znači da su podaci vjerojatno nepotpuni.

Čak i ako BIA uspije utvrditi vrijeme, učestalost, koncentraciju i volumen herbicida prskanih na rezervatu, to ne bi bilo dovoljno da se dokaže uzročno-posljedična veza, kažu stručnjaci. Genetika, način života i drugi faktori često se kombiniraju kako bi se formirala dijagnoza.

"U konačnici, vrlo je, vrlo komplicirano čak i utvrditi među stvarima koje već na neki način znamo," rekla je Lauren Teras, viša znanstvena direktorica istraživanja epidemiologije pri Američkom društvu za borbu protiv raka.

Mason je pozvao na istraživanje koje bi članovima plemena pružilo bolji uvid u to koliko su kemikalije mogle biti prskane i kakav je to učinak imalo na plemensko zemljište i njegove stanovnike. Rekao je da bi to moglo pružiti članovima plemena put do traženja naknade od savezne vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 09:02