StoryEditorOCM
Svijetdržavni teror

Sumrak ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji: Broj krvavih pogubljenja gotovo se udvostručio pod vlašću princa Mohammeda

Piše vijesti sd
2. veljače 2023. - 00:09

Pogubljenja u Saudijskoj Arabiji udvostručila su se pod vlašću Mohammeda bina Salmana, usprkos navodno "reformističkom" programu prijestolonasljednika. Brok smrtnih kazni porastao je u posljednjih sedam godina u toj zemlji, s prosječno 129,5 pogubljenja godišnje otkako je princ Mohammed došao na vlast 2015.!

To znači porast od 82 posto u broju pogubljenja u usporedbi s razdobljem između 2010. i 2014. godine, kada je bilo 70,8 pogubljenja godišnje, navodi se u izvještaju aktivističkih skupina Reprieve i Europsko-saudijske organizacije za ljudska prava, prenosi klix.ba.

Više od 1.000 smrtnih kazni, od kojih većina uključuje brutalno odrubljivanje glave, izvršeno je pod trenutnim vodstvom, rekle su nevladine organizacije, nakon provjere službenih najava istragama i intervjuima s odvjetnicima, članovima obitelji i aktivistima.

Saudijska Arabija je prošle godine pogubila 147 ljudi, dok su desetine proživjele torturu i druga kršenja ljudskih prava. Država koja je jedan od vodećih svjetskih izvršitelja egzekucije, najavila je 81 pogubljenje u jednom danu prošlog ožujka, za koje je rečeno da su bila izvršena zbog kaznenih djela povezanih s terorizmom.

image

U društvu američkog predsjednika Joea Bidena, u srpnju prošle godine

Bandar Al-jaloud/Afp

Zemlja je posljednjih godina prošla kroz brze društvene reforme, ali aktivisti optužuju princa prijestolonasljednika Mohammeda da stoji iza brutalnog udara na kritičare.

"Saudijski stroj za smrtnu kaznu žvače djecu, demonstrante, ranjive žene, nenamjerne narko-mule i ljude čiji je jedini zločin posjedovanje zabranjenih knjiga ili razgovor sa stranim novinarima", izjavila je direktorica Reprievea Maya Foa.

Prijestolonasljednik Mohammed rekao je u intervjuu za časopis The Atlantic da se kraljevstvo "riješilo" smrtne kazne osim u slučajevima ubojstava ili kad neko "prijeti životima mnogih ljudi".

Ali neosporno je da se šest najkrvavijih godina u novijoj povijesti Saudijske Arabije dogodilo - pod sadašnjim vodstvom.

Od 2013. godine najmanje 15 osoba je pogubljeno zbog kaznenih djela koja su počinili kao maloljetnici. Jedanaest od 15 pogubljenja izvršeno je nakon 2015. godine. Posljednji poznati optuženik koji je pogubljen bio je Mustafa al-Darwish u lipnju 2021. godine. On je optužen za sudjelovanje u prosvjedima u dobi kad je imao 17 godina. Pogubljen je bez ikakvog upozorenja njegovoj obitelji, koja je za njegovu smrt saznala u vijestima.

Osim maloljetnika, od 2010. do 2021. ubijena je najmanje 31 žena, među kojima 23 strane državljanke, prenosi klix.ba.

image

Vladar koji neistomišljenike ‘rješava‘ po kratkom postupku

Bandar Al-jaloud/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 19:07