StoryEditorOCM

Srpska pravoslavna crkva dobila novog patrijarha - Episkop Irinej izabran ždrijebom

Piše PSD.
22. siječnja 2010. - 22:03

Niški episkop Irinej (79), prezimenom Gavrilović, izabran je jučer za 45. poglavara Srpske pravoslavne crkve te je dobio titulu patrijarha srpskog, arhiepiskopa pećkog i mitropolita beogradsko-karlovačkog.

Arhijerejski Sabor

Na svetom arhijerejskom Saboru, gdje je patrijarha biralo 45 episkopa, od čega 37 kandidata, tajnim glasanjem u uži krug su ušla još dvojica – mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop bački Irinej Bulović.

Prema Ustavu SPC-a, poglavar je biran ždrijebom; od tri omotnice arhimandrit Gavrilo, iguman manastira Lepavina u Hrvatskoj, izvukao je iz episkopske kamilovke onu s imenom Irinejevim.

Takav običaj vuče korijene iz prvih kršćanskih vremena, kad su apostoli Isusova izdajnika Judu Iškariota zamijenili Matijom, a izabran je kockom.

U SPC-u je tijekom vremena patrijarh biran na nekoliko načina, najčešće ga je među nekoliko kandidata Sabora proglašavao car ili kralj, dok je “apostolski princip” ušao u praksu tek kod izbora patrijarha Pavla 1990. godine. Pavle Stojčević, podsjećamo, rođen je u Hrvatskoj, u Kućancima kod Donjeg Miholjca, a umro je prije dva mjeseca u 96. godini.

Oglašavanje zvonima

- S braćom arhijerejima uz čiju pomoć sam, i Božjom voljom izabran, nosit ću breme i sve probleme - kazao je novi patrijarh nakon izbora koji je oglašen u petak u 14.20 sati zvonima saborne crkve sv. Mihaila Arhangela u Beogradu.

Irinej Gavrilović rođen je 1930. godine u Vidovu kod Čačka. Nakon gimnazije završio je Bogosloviju u Prizrenu i Bogoslovski fakultet u Beogradu, dok je na postdiplomskim studijima bio u Ateni. Zamonašen je 1959. godine u manastiru Rakovica, a na Kalemegdanu rukopoložen za jeromonaha. U manastiru Ostrog bio je ravnatelj Monaške škole, potom rektor Bogoslovije u Prizrenu. Izabran je 1974. godine za vikarnog episkopa patrijarha Germana. Episkop niški postao je 1975. godine.

Za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve analitičari vjerskih odnosa u pravoslavlju navode da je sklon ekumenskom dijalogu s ostalim vjerskim zajednicama, tradicionalist s pozitivnim odnosom prema europskim integracijama.

 DAMIR ŠARAC

Papa u Niš

Niška episkopija trebala je 2013. ugostiti papu Benedikta XVI., poglavara Katoličke crkve, kojeg je navodno pozvao srpski predsjednik Boris Tadić na proslavu Milanskog edikta.

- Ne treba bježati od susreta s Papom i predstavnicima Katoličke crkve. Nemamo razloga da se bojimo i stidimo. To bi bila prilika da kažemo što mislimo o njima. Ako im Gospod pomogne da sagledaju da su skrenuli, mogu početi polako i ispravljati. Ljudski je griješiti, ali i pokajati se - kazao je Irinej.

Kako se bira

Kratko izborno vrijeme za novog patrijarha, koji se, za razliku od katoličkih (nad)biskupa ne umirovljuje u 75. godini, nego službuje do smrti, tumači se izrekom: ‘Ako patrijarh ne može da se izabere za jedan dan, ne može ni za više.’

Bira se u kapeli sv. Simeona Mirotočivog. Sabor čine redovni episkopi, pet vikarnih episkopa i četiri pripadnika Ohridske arhiepiskopije, većinom glasova dolazi do tri kandidata za ‘prvog među jednakima’, i potom prizivaju Duha Svetoga koji među njima bira patrijarha.

Papiri s imenima triju kandidata pečate se u omotnice, a zatim odabrani monah izvlači jednu, a predsjedatelj odmah čita ime izabranoga. Na ceremoniji u sabornoj crkvi novom se patrijarhu uručuju znamenja: žezlo, panagija sv. Save i medaljoni s likovima srpskih svetitelja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 07:20