StoryEditor

Slovenskom predsjedniku Danilu Türku operiran rak prostate

Piše PSD.
31. ožujka 2011. - 14:53
Slovensku javnost je u četvrtak prijepodne iznenadila vijest da su predsjednika republike Danila Türka ovoga utorka operirali od raka na prostati i to na austrijskoj klinici u Innsbrücku.
Priopćenje iz ureda predsjednika stiglo je upravo u trenu kada se predsjednik, prema programu Svjetskoga vrha knjig, e trebao obratiti s govorom u Cankarjevome domu.

Maligno tkivo na prostati otkriveno u okviru redovitih liječničkih pregleda (ali se ne kaže kada je to bilo otkriveno).

Navodno je maligna tvorba otkrivena u ranoj fazi, pa je s operativnim zahvatom maligno tkivo u cjelini i uspješno odstranjeno.

Ovdje su odmah počela pitanja o tome zašto operacija u Austriji i je li to privilegij  te nepovjerenje u slovensko zdravstvo.

Iz ureda predsjednika su to ovako objasnili:

- Nakon temeljitih konzultacija sa slovenskim liječnicima predsjednik je prihvatio savjet da je u danim okolnostima najprimjereniji robotski operativni zahvat koji omogućava brz oporavak i da se to izvede u Innsbrücku, gdje s takvim zahvatima imaju velikih iskustava .

Predsjednik se nakon operacije uspješno oporavlja, tako da se predviđa kako bi mogao već slijedećega tjedna normalno izvršavati svoje dužnosti -  stoji u  priopćenju.

To zapravo znači da od utorka dužnost predsjednika slovenske države (prema Ustavu)  u najnužnijim stvarima obavlja predsjednik parlamenta dr. Pavel Gantar .

U istom priopćenju se navodi da je predsjednik republike u cjelini platio troškove operacije iz vlastitih sredstava.

Međutim ostaje dojam da u kliničkom centru ne vlada jednaki tretman za sve pacijente u dijagnosticiranju i otkrivanju opakih bolesti.

Slučajno ili ne, Univerzitetski  klinički centar u Ljubljani je upravo u utorak sazvao za srijedu konferenciju za novinare na kojoj su predstojnici svih klinika govorili o stručnim novostima, pa smo tako čuli da se pripremaju za „ primjenu robota u operacijama, što će značajno ubrzati proces uspješnog oporavka pacijenata.

U svakom slučaju, sada će primjena robota biti nova tema u slovenskome zdravstvu .To su dobro razumjeli i u uredu predsjednika i u kliničkome centru, pa će o tome imati zajedničku konferenciju za novinare .
                                                                                                       Ivan BOTTERI,
foto: arhiv cropix

item - id = 128663
related id = 0 -> 167482
related id = 1 -> 89213
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. siječanj 2022 13:30