StoryEditor
SvijetSVE ZBOG LJUBLJANSKE BANKE

Slovenski predsjednik otvoreno prijeti: Hrvatska bi trebala jako paziti

Piše PSD.
18. svibnja 2012. - 11:15
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je u četvrtak navečer da je bio neugodno iznenađen time što je nova hrvatska vlada ponovo otvorila pitanja Ljubljanske banke, javila je agencija STA.

"Hrvatska bi u situaciji u kojoj jest, u procesu ratifikacija svog pristupnog ugovora i uoči ulaska u Europsku uniju, trebala jako paziti na svoju vjerodostojnost", rekao je Tuerk.

Slovenski predsjednik je dodao da bi Hrvatska u vezi s pitanjem Ljubljanske banke i starih deviznih depozita njezinih štediša u Hrvatskoj morala poštovati ranije dogovore i obveze, te da je u tom smislu nedavno djelovanje hrvatske vlade bilo iznenađujuće, stvorivši dojam o upitnoj vjerodostojnosti hrvatske strane.

"Stvoren je dojam da se radi o nekakvom pokušaju trika, lukavstva, da se događa nešto što nije dobro i za što smo vjerovali da je iza nas", rekao je Slovenski predsjednik Tuerk, dodavši da takva praksa ne bi bila dobra.

"Ako postoje stvari koje su još otvorene, bilo bi dobro da o njima Hrvatska sa Slovenijom kao partnerskom državom i s državom s kojom će biti zajedno u EU-u razgovara na otvoren i sasvim izravan način", rekao je Tuerk.

Premijeri Hrvatske i Slovenije Zoran Milanović i Janez Janša prije tri su dana na sastanku u Mariboru kazali kako su odnosi između dviju zemalja dobri i nije ih narušilo ni nedavno ponovno otvoreno pitanje Ljubljanske banke, jer se ništa ne mijenja, budući da obje vlade poštuju obveze koje su preuzeli njihovi prethodnici.

Milanović je objasnio da je hrvatska vlada prije tjedan dana povukla zaključak vezan uz Ljubljansku banku od prije dva-tri tjedna jer je bio "bespredmetan", budući da je riječ o sudskom postupku na koji vlada nema pravo upliva.

"Hrvatska vlada ni na koji način nije mijenjala svoje stajalište niti je zaključak implicirao nikakvu promjenu stajališta" dodao je Milanović, napomenuvši kako je zaključak povučen "kao akt dobre volje i dobre vjere".

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2022 20:32