StoryEditorOCM
SvijetVELIKA NAPETOST

Republikanci optužili Zelenskog da se miješa u američke izbore: on objavio ‘plan pobjede‘, a Trump pohvalio rusku vojsku

Piše vijesti sd
26. rujna 2024. - 14:27

Čini se da je došlo do eskalacije sukoba između američke Republikanske stranke i ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog. Naime, šef Predstavničkog doma američkog Kongresa Mike Johnson zatražio je od Ukrajine da otpusti svog veleposlanika u Washingtonu.

Johnsonov zahtjev stiže nakon što je predsjednik Zelenski posjetio tvornicu oružja u Scrantonu u Pennsylvaniji - rodnom gradu predsjednika Joea Bidena - s nekoliko vodećih demokrata, piše BBC, a prenosi Jutarnji list.

U javnom pismu republikanac Johnson je rekao je da je posjet "osmišljen kako bi se pomoglo demokratima u izbornoj kampanji" i ustvrdio da je to "miješanje u izbore".

Činilo se da će svađa zasjeniti sastanak Zelenskog s Bidenom u četvrtak, tijekom kojega će Zelenski predstaviti ‘plan pobjede‘ u ratu protiv Rusije.

Otkako je došao u SAD, Zelenski je pojačao napore da uvjeri SAD i druge saveznike da pruže veću potporu Ukrajini dok odbijaju rusko napredovanje.

U izjavi uoči posjeta Bijeloj kući, Zelenski je objavio tri elementa svog plana pobjede: nove donacije oružja, diplomatske napore da se Rusija prisili na mir i pozivanje Moskve na odgovornost na invaziju 2022. godine.

image

TOPSHOT - (L-R) Ukrainian President Volodymyr Zelensky shakes hands with US President Joe Biden during an event with world leaders launching a Joint Declaration of Support for Ukrainian Recovery and Reconstruction on the sidelines of the 79th Session of the United Nations General Assembly in New York on September 25, 2024. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP)

Andrew Caballero-reynolds/Afp

Planirao je predstaviti prijedloge dvojici predsjedničkih kandidata: Kamali Harris Donaldu Trumpu.

Dužnosnik kampanje Donalda Trumpa rekao je, međutim, da se republikanski kandidat neće susresti s ukrajinskim čelnikom.

Poznato je da Trump i Zelenski nisu u dobrim odnosima. Zastupnički dom SAD-a 2019. godine je opozvao Trumpa zbog optužbi da je vršio pritisak na ukrajinskog čelnika da iskopa štetne informacije o Joeu Bidenu i njegovom sinu Hunteru.

Zadnjih mjeseci, Trump je često isticao proruske stavove o ratu, a Zelenskog ismijavao govoreći da je ‘najveći trgovac na svijetu‘. Također je optužio ukrajinskog čelnika da je odbio ‘sklopiti dogovor s Moskvom‘.

image

Mike Johnson

Kent Nishimura/Getty Images Via Afp

Tijekom skupa u utorak, Trump je pohvalio rusku vojsku:

- Pobijedili su Hitlera, pobijedili su Napoleona, to je ono što rade, oni se bore.

U međuvremenu je Odbor za nadzor Zastupničkog doma predvođen Republikancima već najavio da će istražiti je li putovanje Zelenskog bilo pokušaj korištenja inozemnog čelnika za dobrobit kampanje potpredsjednice Kamale Harris.

Republikanci u Kongresu blokirali su vojni paket Bidenove administracije vrijedan 61 milijardu dolara prije nekoliko mjeseci, prije nego što su popustili i usvojili zakon u travnju.

SAD je najveći strani donator Ukrajine, s 56 milijardi dolara koliko je osigurao za obranu do danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 14:28