StoryEditorOCM
Svijetsumnjivo

Putin konačno otkrio kako je Prigožin ubijen: Zvučalo je kao da se opravdava, a u sve je ubacio još kokain i alkohol

Piše vijesti sd
5. listopada 2023. - 22:06

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je zrakoplovna nesreća koja je rezultirala smrću Jevgenija Prigožina, vođe privatne vojne skupine poznate kao "Wagner", uzrokovana detonacijom ručnih bombi unutar zrakoplova, a ne raketnim napadom.

Zrakoplov Embraer, kojim je Prigožin putovao prema Sankt Peterburgu, srušio se sjeverno od Moskve 23. kolovoza, prilikom čega su svi putnici, uključujući Prigožina, stradali. Među putnicima su bila i dvojica visokopozicioniranih članova Wagnera, četvorica tjelohranitelja i trojica članova posade.

Putin je nagovijestio da je zrakoplov eksplodirao iznutra, pozivajući se na informacije koje mu je prenio šef ruskog istražnog odbora prije nekoliko dana.

- Fragmenti ručnih granata su pronađeni u tijelima ubijenih u nesreći. Nije bilo vanjskog udara na zrakoplov, to je već ustanovljena činjenica - rekao je Putin na sastanku debatnog kluba Valdai u crnomorskom odmaralištu Soči.

Ovime je, čini se, odbacio tvrdnje neimenovanih američkih dužnosnika koji su sugerirali da je zrakoplov bio oboren, prenosi HRT.

Putin nije ponudio detalje o tome kako su ručne bombe mogle detonirati unutar zrakoplova, ali je iznio mišljenje da su istražitelji napravili grešku što nisu testirali tijela poginulih na prisutnost droge i alkohola, s obzirom na količinu kokaina koji je u prošlosti pronađen u uredu Wagnera u Sankt Peterburgu.

Istražitelji nesreće još nisu objavili svoje službene nalaze.

Pobuna koju je predvodio Prigožin predstavljala je najveći izazov za vladavinu Vladimira Putina od kada je preuzeo vlast 1999. Zapadni diplomati tvrde da je ovaj puč razotkrio unutarnje pritiske u Rusiji zbog njezina sudjelovanja u ratu u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 00:59