StoryEditor
Svijetodlučit će većina

Prva inicijativa budućeg njemačkog kancelara: Neka zastupnici u Bundestagu odluče hoćemo li uvesti obavezno cijepljenje

Piše hina
30. studenog 2021. - 19:10

Budući njemački kancelar Olaf Scholz založio se u utorak za uvođenje obveznog cijepljenja i najavio da bi o tome mogao odlučivati parlament.

Scholz je to predložio na sastanku s aktualnom kancelarkom Angelom Merkel i predstavnicima saveznih pokrajina.

Zastupnici bi prilikom glasanja bili oslobođeni stranačkog dogovora i glasali bi, što je običaj kod odlučivanja o etički osjetljivim pitanjima, prema individualnom stavu, javlja dpa.

Scholz je to ponovio i u velikom intervjuu za Bild, rekavši da će svi zastupnici u Bundestagu glasati prema svojoj savjesti.

Scholz, koji bi sljedećeg tjedna trebao biti izabran za kancelara, time je odgovorio na zahtjeve saveznih pokrajina u kojima je na vlasti Unija CDU/CSU i Zeleni, a koje su tražile da se zakonski omogući uvođenje obveznog cijepljenja.

Cijepljenje bi moglo krenuti početkom veljače, saznaje dpa od sudionika sastanka.

Predstavnici saveznih i pokrajinskih vlasti trebali bi se ponovno sastati u četvrtak i donijeti konkretne nove mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert najavio je kao mogućnost da u trgovine mogu ući samo cijepljeni i oni koji su preboljeli covid-19. Od toga bi bile izuzete prodavaonice za svakodnevne potrebe i ljekarne.

Također se govori i o ograničenjima kod velikih manifestacija ili okupljanja poput nogometnih utakmica.

Kako bi se ubrzalo cijepljenje, moguće je da bi se provodilo i u ljekarnama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2022 03:17