Svijetintervju na državnoj televiziji

Prva dama Sirije: Hvala Bogu, gotovo je. Potpuno sam pobijedila rak, iako je proces bio mučan, težak i kompliciran

Piše Damir Pilić

Neobičan prizor za orijentalnu despociju: supruga šefa države na javnoj televiziji opisuje svoju borbu s tumorom dojke. Mjesto radnje: Damask, Sirija.

Asma al-Assad (44), supruga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, objavila je u intervjuu državnoj televiziji da je nakon godinu dana liječenja pobijedila rak dojke.

– Moje putovanje je završilo, sa svim njegovim bolom i zamorom (...). Hvala Bogu, gotovo je. Potpuno sam pobijedila rak, iako je proces bio mučan, težak i kompliciran – rekla je prva dama Sirije, dodavši da se liječila u bolnici u Damasku, gdje je operirana u siječnju.

U razgovoru je pohvalila podršku koju su joj u proteklom razdoblju pružali djeca, roditelji i suprug, istaknuvši da je njezin životni partner "bio uz nju tijekom ovog iskušenja".

Ovakav stupanj transparentnosti, kad je riječ o zdravstvenom stanju visokih državnih dužnosnika i njihovih najbližih, vrlo je rijedak u nasljednim autokracijama arapskog svijeta. Štoviše, nema ga ni u svim zemljama zapadnoga kruga – sjetimo se da je prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman sve do kraja tajio od hrvatske javnosti svoju zloćudnu dijagnozu.

Teško je zamisliti da bi supruga nekog drugog arapskog lidera ovako otvoreno govorila o svojoj bolesti. To potvrđuje terensku činjenicu da Assadova Sirija – bez obzira na demoniziranje te zemlje u zapadnim medijima – spada u najliberalnije i najsekularnije režima na Bliskom istoku.

Umjesto burki - štikle

O tome govori i potpuno zapadnjački "outfit" prve dame Sirije u TV nastupu, kao i novinarke koja ju je intervjuirala. Asma ima bijelu haljinu kratkih rukava, a novinarka crne hlače i svijetlu bluzu bez rukava. Umjesto marama ili burki, obje nose – štikle. Možete li zamisliti neku drugu arapsku zemlju u kojoj bi se predsjednikova žena pojavila u javnosti u takvom izdanju? Saudijska Arabija?

Valja podsjetiti i da je prva dama Sirije prije točno godinu dana, čim je doznala da boluje od maligne bolesti, odmah obavijestila sirijsku javnost.

Tada je Assadov Ured na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj Asma al-Assad, odjevena u traperice i tenisice, sjedi u bolničkoj prostoriji za kemoterapiju s intravenskim dripom u ruci, dok kraj nje sjedi suprug Bashar.

Ta je lanjska fotografija ukazala na pukotine u zapadnjačkoj medijskoj propagandi, koja od početka arapskog proljeća iz 2011. nastoji uvjeriti svoju javnost da je Assadova Sirija mračno diktatorsko carstvo: kakav je to diktator koji dopušta da cijeli svijet dozna za potencijalno smrtonosnu bolest svoje žene? I kakav je to diktator čija žena, sunitska muslimanka, na svaki Božić i Uskrs odlazi u kršćanske crkve u Damasku i tamošnjim kršćanima čestita blagdane? Nema puno takvih primjera u arapskom i općenito muslimanskom svijetu.

'Ruža iz pakla'

Baš zbog takvih "sličica iz života", mnogi analitičari Asmu al-Assad drže jednim od najvećih simbola sekularne Sirije. Danas, u eri hajke na Assada – kad i samu Asmu zapadni mediji krste "Prvom damom pakla" – to zvuči nestvarno, ali panegirici na Asmin račun potječu upravo sa Zapada. Oni koji je danas zovu "Prvom damom pakla" nekoć su je zvali "Pustinjskom ružom".

Imidž mlade, obrazovane i elegantne Britanke – koja tečno govori engleski, arapski, francuski i španjolski – pridonio je da bračni par Assad prvih deset godina svoga braka bude pravi mezimac Zapada. Samo nekoliko mjeseci prije arapskog proljeća američki magazin Vogue objavljuje veliki intervju s Asmom, već u naslovu je titulira "Pustinjskom ružom", te je opisuje kao "najsvježiju i najprivlačniju od svih prvih dama" arapskog svijeta, a Assadove predstavlja kao demokratski par koji je Siriju učinio najsigurnijom zemljom Bliskog istoka.

A onda je došlo arapsko proljeće. Sva islamistička bagra svijeta – od ISIL-ovih koljača do koljača Al-Qa'ide – uz obilnu pomoć Zapada, nasrnula je na Assadovu Siriju, a krenula je i propagandna mašinerija: Bashar odjednom postaje "diktator koji ubija napaćeni narod", a Asma postaje "Prva dama pakla". Dobro došli u inverznu stvarnost!

#RAK# SIRIJA