StoryEditorOCM
Svijetuznemirujuće

Procurila snimka koja je šokirala i Izraelce: vojnici siluju palestinskog zatvorenika, pretrpio je stravične ozljede

Piše VIJESTI SD
12. kolovoza 2024. - 08:20

Izraelski mediji objavili su snimku nadzorne kamere na kojoj se vidi kako izraelski vojnici u ozloglašenom zatvoru Sde Teiman navodno siluju palestinskog zatvorenika.

Snimka koju je originalno objavio izraelski Channel 12 prikazuje kako stražari u zatvoru u pustinji Negev, na jugu Izraela, izdvajaju borca Hamasa koji je zarobljen u Gazi iz skupine koja leži na tlu, potom ga odvode do zida, gdje ga čuvari, koristeći se štitovima kako bi sakrili svoj identitet pred kamerom, navodno siluju.

Incident se dogodio krajem srpnja, a istraga je dovela do uhićenja devetorice izraelskih vojnika zbog, kako je izraelski državni odvjetnik naveo, "sumnje u grubo zlostavljanje zatvorenika".

Dvojica vojnika su oslobođena na saslušanju na vojnom sudu 30. srpnja, a tužitelji su 4. kolovoza oslobodili još trojicu. Slučaj je osudio i SAD, navodeći kako očekuju detaljnu istragu izraelskih vlasti.

SNIMKU MOŽETE POGLEDATI U NASTAVKU, ALI UPOZORAVAMO DA JE UZNEMIRUJUĆA.

Ipak, iako je snimka šokirala cijeli svijet, pa tako i izraelsku javnost, tamošnji ministar financija problematičnijim je smatrao curenje snimke.

"Zahtijevamo trenutačnu kaznenu istragu kako bi se pronašli oni koji su objavili video. Ova je snimka prouzročila ogromnu štetu vojsci, ali i ugledu Izraela", napisao je u četvrtak Bezalel Smotrich na X-u, dok je ministar obrane Yoav Gallant poručio da se istraga o ponašanju vojnika mora nastaviti, dodajući da se "čak i u vrijeme ljutnje, zakon odnosi na sve".

Liječnik Yoel Donchin za izraelski dnevnik Haaretz otkrio je kakve je ozljede zatvorenik pretrpio, rekavši kako je imao "probijeno crijevo, ozbiljne ozljede anusa, oštećenje pluća i slomljena rebra".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 00:33