StoryEditorOCM
Svijetsukob u njemačkoj

Poslodavci konobarima ne žele povećati minimalnu satnicu: ‘Nitko ne bi išao u bar nego bi pio kod kuće‘

Piše vijesti sd
17. rujna 2024. - 20:39

Vlasnica ugostiteljskog objekta Natalie Mammel tvrdi da bi za nju i ostale vlasnike ugostiteljskih objekata u Njemačkoj bila "katastrofa" kada bi se minimalna satnica radnicima u ugostiteljstvu povećala na 15 eura, što traži savezni ministar rada Hubertus Heil.

Mammel i njen suprug vode restoran i bar u Tȕbingenu. Ostali ugostitelji, koji su više fokusirani na hranu, bili bi u mnogo lošijoj poziciji. No, kako je konstatirala Mammel, primjećuju da stvari iz mjeseca u mjesec postaju sve teže.

Pogoršanje situacije se ogleda u tome da je vraćena stopa PDV-a od 19 posto na restoransku hranu i da se mijenjaju potrošačke navike zbog inflacije. Mammel je napomenula da bi rast minimalne plaće značio više novca radnicima, ali da je predloženo povećanje preveliko, piše portal tagesschau, prenosi Klix.ba.

image

German Minister of Labour and Social Affairs Hubertus Heil delivers a press statement as he visits an Hairdresser, refugee from Ukraine, at the Hairdresser‘s salon Civan in Berlin, on April 22, 2024. (Photo by Tobias SCHWARZ/AFP)

Tobias Schwarz/Afp

Mammel smatra da se malo više vremena mora dati privredi, a ne tako brzo povećati plaće. Često radi s onima koji izvršavaju male poslove, među kojima su studenti, a koji imaju minimalnu plaću. Ukazala je da je za spomenute radnike potrebna mukotrpna obuka, ali nakon koje se i dalje ne smatraju kvalificiranim radnicima.

"Ako nekvalificiranim radnicima počnemo plaćati 15 eura, koliko ću onda plaćati kvalificirane radnike - 20 eura, 25 eura? Koliko bi trebalo koštati pivo - osam ili devet eura? Onda više nitko neće ići u bar. Umjesto toga, ljudi će kupovati kutiju piva i piti ga kod kuće", navela je Mammel.

Dok ministar Heil ima podršku sindikata, poslodavci i ekonomisti se protive ovoj mogućnosti. U Njemačkom ekonomskom institutu su ovaj prijedlog ocijenili kao nespretnu predizbornu kampanju. Napomenuli su da postoji nezavisna komisija za utvrđivanje iznosa minimalne plaće.

image

Da porastu plaće, porasle bi i cijene pića pa nitko ne bi dolazio u barove, smatraju poslodavci (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 20:44