StoryEditor
Svijetmalo pozitive

Ovo je sedam vijesti koje bude nadu da bismo iz bitke s koronavirusom mogli izaći kao pobjednici i prije nego smo očekivali

Piše PSD
18. ožujka 2020. - 07:57
John Moore/AFP

Iz svijeta svakog dana dolaze vijesti o sve više oboljelih i preminulih od koronavirusa, ali sve je više i dobrih vijesti koje bude nadu da bi borba s pandemijom mogla biti završena u pobjedničkom tonu i ranije nego smo se nadali. Pa krenimo redom.

Talijanski mediji donose vijest da je u Genovi od koronavirusa izliječen pacijent koji je liječen eksperimentalnim lijekom Remdesivirom. Primarijus genovske klinike za infektivne bolesti Matteo Bassetti potvrdio je tu vijest na press konferenciji, a zanimljivo je da je izliječeni pacijent 79-godišnjak. Ljudi u toj dobi imaju veliku stopu smrtnosti od koronavirusa pa je ovo još bolja vijest kada se sve uzme u obzir. Liječenje je krenulo 7. ožujka, a posljednja dva brisa pokazala su da je pacijent negativan na koronavirus. Bassetti je dodao i da se još neki pacijenti liječe istim lijekom pa bismo vrlo brzo mogli imati i veći uzorak, nadamo se, pacijenata koji su izliječeni.

U Kini sve manje novozaraženih

Iz Italije idemo u ishodište virusa, u kineski Wuhan. Dobre vijesti stižu nam i otamo gdje je zabilježen samo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. I ne samo to. Cijela je Kina jučer zabilježila svega 13 novih slučajeva, a od toga 12 ih je došlo iz inozemstva. Ove nam brojke jasno pokazuju da virus jenjava u Kini, a to je zaista sjajna VIJEST

Veliko otkriće Australaca

Istraživači na australskom Institutu za zarazne bolesti i imunitet "Peter Doherty" napravili su bitan korak u razumijevanju funkcioniranja koronavirusa: jučer su prvi mapirali imunološki odgovor ljudskog organizma na COVID-19.

To će omogućiti svim liječnicima da ubuduće za svakog pacijenta izračunaju vrijeme koje mu je potrebno do potpunog oporavka, ali i puno više od toga: nove informacije predstavljaju i važnu etapu u razvoju budućeg cjepiva, a sve o temi možete pročitati OVDJE.

Hrvati polako ozdravljaju, a virus se širi sporo

Brojka oboljelih u Hrvatskoj dosegla je 71. Nije zanemariva, ali pokazuje da se za sada dobro borimo protiv koronavirusa. Da se to i nastavi pobrinut će se Vlada RH uvođenjem restriktivnih mjera pa nam ostaje nada da će se širenje virusa suzbiti i da će Hrvatska biti jedna od zemalja koje su se uspješno nosile s pandemijom. Osim relativno malog broja novozaraženih, sjajne su vijesti i da se pet pacijenata potpuno oporavilo od zaraze.

Potraga za cjepivom

Brojni znanstvenici diljem svijeta rade na pronalasku cjepiva za koronavirus. Iako smo još daleko od toga da možemo reći da je cjepivo blizu, značajan napredak je već ostvaren. Za sada je ptvrđeno da je cjepivo testirano na četiri volontera u američkom Seattleu, a hrvatski znanstvenik Ivan Đikić tvrdi da se cjepiva testiraju na još nekoliko lokacija, a prema njegovim predviđanjima cjepivo će biti dostupno najranije za pet do šest mjeseci kada se sva testiranja uspješno završe.

Mala očekivana smrtnost u Lijepoj našoj

U istom je intervjuu Đikić govorio i o borbi protiv koronavirusa u Hrvatskoj. Đikić smatra da će smrtnost od virusa u Lijepoj našoj biti mala, a ključ je da virus ostane izvan zdravstvenog sustava koliko god bilo moguće. Svemu ovome pripomoći će i mjere koje će biti uvedene da bi se širenje virusa spriječilo.

Testovi koji rezultate daju nakon par sati

Tim stručnjaka u Cleveland Clinic razvio je test za koronavirus koji rezultate daje nakon samo par sati. Prvi su testovi rezultate davali nakon nekoliko dana pa je otkriće američkih stručnjaka, predvođeno predstojnikom klinike, našim Tomislavom Mihaljevićem, zaista revolucionarno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2021 05:43